Otvorena 14. izložba vina

Napisala on Pon, 10/03/2014 - 09:03,

Mnogobrojni vinogradari okupili su se u subotu, 08. ožujka 2014. na otvorenju 14. Izložba vina VINEA 2014. u Vinici. Ovu već tradicionalnu izložbu vina organizirala je u suradnji sa Općinom Vinica, udruga vinogradara „VINEA“ iz Vinice. Na početku programa otvaranja Izložbe okupljene su goste, među kojima su bili g. Anđelko Stričak, zamjenik predsjednice Skupštine Varaždinske županije, g.Marijan Kostanjevac , načelnik Općine Vinica , g. Marijan Mihalić, predsjednik Općinskog vijeća, prečasni Valent Posavec, vinički župnik i vel. Tomislav Đukez, tajnik papinske nuncijature u Pakistanu, ravnatelj OŠ Vinica Nenad Mesek i ravnateljica SŠ „Arboretum opeka“ g-đa rajka Tršinski te načelnici susjednih općina i predstavnici sponzora, zatim vinogradare te ostale posjetitelje pozdravili Stjepan Kovačić, predsjednik Udruge te Ivan Mesek, dopredsjednik Organizacijskog odbora izložbe.

Vinogradari su za ovogodišnju Izložbu prijavili ukupno 258 uzoraka miješanih i sortnih vina, a ocjenjivački je sud za 31 uzorak dodijelo zlatnu diplomu, za 121 uzorak srebrnu diplomu,64 uzorka ocjenjena su bronačnom diplomom, a dodijeljeno je i 18 priznanja. Govoreći o zaprimljenim uzorcima vina te dodjeljenim ocjenama, predsjednica ocjenjivačkog suda g-đa Marija Kuščar naglasila je kako je nakon prošlogodišnje berbe u kojoj kvaliteta grožđa nije bila nalik onoj iz prethodnih godina, za kvalitetu vina prije svega bilo potrebno znanje podrumara, a prijavljeni uzorci pokazali su da naši vinogradari ipak imaju znanja o sazrijevanju i čuvanju vina. Gđa Kuščar istaknula je kako je godina bila izuzetno dobra za muškatna vina koja su razvila svoju punu aromu. Ujedno je naglasila kako je Ocjenjivački sud ove godine šampionskim vinom ocjenio sivi pinot Tomišlava Fištreka sa ocjenom 18,5, a moslavac Željka Horvata sa ocjenom 18,4 dobio je titulu šampiona udruge „Vinea“.

U ime suorganizatora i pokrovitelja Izliožbe, prisutne je pozdravio načelnik Općine Vinica g. Marijan Kostanjevac. U svom pozdravnom govoru posebno je naglasio kako je vinogradarstvo, unatoč mukotrpnom radu u vinogradu, pogotovo na našem području , vrlo zahtjevna grana poljoprivrede, a zbog niza različitih okolnosti, vina s našeg područja koja su nekad bila cjenjena po europskim dvorovima, danas nisu konkurentna te ne postižu na tržištu odgovarajuću cijenu. Upravo iz tog razloga, Općina Vinica će i nadalje unatoč krizi poticati i subvencionirati vinogradarstvo te tako barem malo pripomoći da „vinički bregi“ ne budu zapušteni već da i dalje ostanu prepoznatljivi po vinogradarstvu. U ime Varaždinske županije koja od samog početka Izložbe potpomaže organizaciju prisutnima se obratio g. Anđelko Stričak, zamjenik predsjednice Skupštine Varaždinske županije.

Prigodni program pripremili su članovi folklorne i tamburaške grupe Osnovne škole Vinica.

Izložba je otvorena ispijanjem zdravice svih gostiju, a nasatvljena je degustacvijom nagrađenih uzoraka uz dobru zabavu za koju se pobrinuo satav Faringaši. U sklopu Izložbe mogao se razgledati štand sa rukotvorinama članova učenčke zadruge „Vrčeki“, štandovi sponzora : Croatia osiguranja d.d. te trgovina vinarske opreme, Horvat- Univerzal d.o.o. iz Varaždina.