Danas održana tiskovna konferencija

Napisala on Pet, 04/04/2014 - 20:04,

Ponukan prošlotjednim obraćanjem svim medijima   od strane vijećnika koalicije HNS/SDP/HSLS-a, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac sazvao je tiskovnu konferenciju kako bi objasnio sve okolnosti koje su dovele do blokade poslovnog računa Općine. Naime , spomenuti su vijećnici u svom obraćanju izrazili veliku brigu za normalno funkcioniranje Općine i zatražili sazivanje izvanredne sjednice Vijeća, ali tek nakon što je račun bio odblokiran.

Načelnik je u svom obraćanju novinarima pojasnio zbog čega je Općina Vinica bila u blokadi 26 dana, iako kako je naveo zbog toga nitko od korisnika proračuna nije pretrpio štetu, osim sramote koju je pretrpila Općina Vinica, kao institucija i on, kao načelnik. Naglasio je kako Općina već 18 godina vodi spor sa Vladimirom Bužanićem zbog vlasništva nad objektom tzv.Motela , koji je nekadašnja Općina kupila još 1961. godine. Temeljem pravomoćnih presuda Općina Vinica je zemljišnoknjižni vlasnik objekta od 2006. godine, ali unatoč vlasništvu još uvijek nije u posjedu objekta.  Po posljednjoj pravomoćnoj presudi, Bužanić je bio dužan Općini Vinica predati objekt u posjed te uplatiti dosuđene troškove spora, a Općina je njemu, zbog priznatih troškova ulaganja bila dužna isplatiti 127.000,00 kn, sve uz pripadajuće kamate. Naravno, Bužanić još dan danas nije predao objekt u posjed Općine, a Općina nije mogla provesti ovrhu radi naplate dosuđenih troškova zbog toga što je imenovani ugasio sve račune. Načelnik je naglasio kako je obzirom na međusobna potraživanja bilo razgovora o prijeboju, no 26.02.2014. kad je Bužanić trebao radi konačnog dogovora doći u Općinu, otišao je u FINU i podnio zahtjev za pljenidbu i prijenos sa računa Općine dosuđenih mu iznosa radi ulaganja.

- Doduše, Bužanić se obratio s prijedlogom da deblokira račun Općine,ali uz uvjet da Općina odustane od bilo kakvih daljnjih potraživanja od njega. Na to sam mu odgovorio da su daljnji razgovori mogući jedino ako on prvo deblokira račun Općine, no to se nije dogodilo - izjavio je je načelnik.

Naglasio je kako su svi vijećnici, u svim mandatima, znali za spor te podržavali da se spor oko Motela vodi , obzirom da je riječ o vrijednoj imovini Općine Vinica. Stoga je posebno bio razočaran ovakvim istupom vijećnika HNS i koalicije jer se nažalost pokazalo da je politika, točnije HNS, opet iza svega. Naime, u spomenutom zahtjevu, vijećnici spominju bahatost načelnika pa načelnik s razlogom pita da li se njegova bahatost očituje u 8.600,00 kn troškova za reprezentaciju, u nepeglanju kartica,  ili u tome što nema dva službena vozila od kojih jedno na korištenje 24 sata, ili ne plaćanju i ne nagrađivanju članova savjeta i sl. Osim toga, na sudskom ročištu po žalbi Općine Vinica na ovrhu, Bužanić se u više navrata pozivao na župana Štromara i HNS, spomenuti vijećnici su i uz prijedlog za sazivanje sjednice predočili Bužanićev dopis upućen HNS-u Vinice . Kako to nije prvi, a nažalost ni zadnji put da politikanstvo HNS-a stoji iz svih problema u Općini, na kraju svog obraćanja novinarima, načelnik je poručio županu Štromaru da ubuduće ne   „pomaže“ u tolikoj mjeri Općini Vinica   već da vodi brigu isključivo o sebi jer će mu trebati kad se   Čačić vrati. Njegova „briga“ rezultirala je u posljednje vrijeme nizom problema po Općinu Vinica, kao npr. onim s nazivom Donje Vratno – dio, za tzv.naselje Roma u Strmcu , zbog čega će se najvjerojatnijemorati pokrenuti podstupak putem nadležnog državnog odvjetništva.