Još jedno uspješno "Martinje"

Napisala on Pon, 16/11/2015 - 08:11,

U Općini Vinica obilježeno je još jedno  tradicionalno Martinje - krštenje mošta u Vinici. Prije same ceremonije krštenja mošta sve prisutne pozdravio je načelnik Općine Vinica i zahvalio svim udrugama koje su se uključile te svojim trudom pomogle da se i ove godine održi Viničko Martinje. Svim posjetiteljim zaželio je ugodnu zabavu i druženje te sve pozvao da se ponude pripremljenim delicijama i mladim vinom. 

I ove godine su za mnogobrojne posjetitelje   vinogradari iz udruge  „Vinea“ Vinica osigurali dovoljne količine mošta i vina.  Branitelji  učlanjeni  u  UDVDR-a  Klub Vinica pripremili su za sve prisutne dovoljne količine izvrsnog  graha sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica nisu nikoga tko je kušao  njihov fish paprikaš ostavili ravnodušnim, a brzo je planuo i sav lovački gulaš koji su posjetiteljima nudili članovi Lovačke udruge „Opeka“ iz Vinice. Članovi Košarkaškog kluba Vinica pripremali su kotlovinu, koja je nestala brzo kao i omlet u ogromnoj tavi koje je ove godine prvi put pripremila ekipa NK Vinica. Članovi MNK „Kapla“ predstavili su se pripremljenim krumpirom z lončeka, a i ove godine nikog nisu ostavili ravnodušnim svojim kotlom i pečenjem rakije u dvorište zgrade Općine.  Iako je ponuda domaćih kolača bila velika i raznolika, kolači su vrlo brzo nestali što je samo velika pohvala vrijednim rukama koje su ih po starinskim receptima   pripremale  -   članicama Udruge umirovljenika Općine Vinica, Zajednice žena Katarina Zrinski te  Čuvaricama starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje su ponovo  oduševile goste došavši u svečanim narodnim nošnjama. Cijelu ponudu i ove godine su obogatili Učenička zadruga OŠ “Vrčeki” i Dječji vrtić “ Sreća” na čijim su se štandovima našle razne rukotvorine, fini kolači, pušleci lavande , teglice čuvarkuća i mnoge druge zanimljivosti.

Veliki interes  i stalna gužva vladala je na štandu novoosnovane veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolice” koje su  svojim  raznovrsnim  ponudama rukotvorina,  zainteresirale i oduševile sve posjetitelje. Tako se na njihovom štandu osim vezenih “tabletića” moglo naći i cvijeća od krep papira i “kuruznog lupinja”, origami košarica, kuvertica i cvijeća, heklani nakit , anđeli i krunice, uramljeni leptirići i anđeleki i mnogo drugih, poštovanja i hvale vrijednih stvari.  

  Kako su pečeni kesteni  dio neizostavne ponude  uz mošt i mlado vino,  čitav okoliš jučer je  odisao   mirisom pečenih kestena  za dovoljne  količine kojih su se pobrinuli  mladi vatrogasaci iz DVD Vinica, Donje Vratno i Gornje Ladanje, dok su oni malo iskusniji pazili na sigurnost svih  gostiju.

Martinje ne može proći bez obreda krštenja mošta i silnih litanija pa je tako i viničko Martinje imalo svog biskupa zaduženog  za pretvaranje mošta u vino  bez ikakvih „zločestih“ primjesa,  a zdušno su mu  u njegovom odgovornom poslu pomagali  „moštekov kum“  – predsjednik VZO Vinica Robert Kovačić . Viničkim tamburašima,  koji  su bili zaduženi za glazbenu podršku prilikom ceremonije krštenja mošta i za kasnije dobro raspoloženje svih prisutnih ove godine su pomogle članice ŽVS “Leluje” koje su već ustaljeno vrhunski otpjevale nekoliko skladbi vlastite obrade.

Druženje Viničanaca i njihovih gostiju uz  pripremljene delicije trajalo je do kasnih večernjih sati, a već su počeli i dogovori za slijedeće Viničko Martinje.