Općinsko vijeće raspravljalo o tzv. Motelu

Napisala on Čet, 10/04/2014 - 14:04,

Jučer je u prostorijama Općine Vinica održana sjednica Općinskog vijeća, a 1. točka dnevnog reda odnosila se na vruću temu sudskog spora po pitanju „Motela“. Sjednici su na osobni zahtjev bili prisutni predsjednik Županijske organizacije HNS-a i aktualni župan Predrag Štromar, predsjednica Podružnice HNS-a Vinica Snješka Žmegač te Vlado Bužanić.

Sudski spor koji Općina Vinica vodi protiv Vlade Bužanić po pitanju iseljenja iz nekretnine te blokada žiro–računa Općine Vinica bile su teme mnogih natpisa po medijima, zbog čega je načelnik Općine Marijan Kostanjevac prošlog tjedna sazvao tiskovnu konferenciju. Tragom netočnih informacija koje su se pojavile u medijima, podsjetio je vijećnike da su na prethodnoj sjednici Općinskog vijeća dobili informacije o trenutnoj fazi spora. Naglasio je tada da unatoč pravomoćnoj presudi kojom je Općina Vinica od 2006. godine upisana kao zemljišno-knjižni vlasnik motela, predmetni objekt nije predan Općini već je Općina trebala pokrenuti postupak radi iseljenja koji je okončan pravomoćnom presudom u 12. mjesecu 2013. godine, a sve je to iziskivalo daljnje sudske troškove. Predsjednica Odbora za statutarno pravna pitanja Melita Gerbu obraćajući se vijećnicima također je izrijekom utvrdila kako Općina nije izgubila sudski spor. Spomenutom presudom Bužanić je morao predati nekretnine u posjed Općine Vinica ( a još nije !) i nadoknaditi odmjerne troškove Općini Vinica ( a još nije!), ali istovremeno nije zaboravio dio presude po kojem Općina Vinica njemu treba isplatiti dosuđene troškove radi ulaganja u nekretninu, zbog čega je i podnio zahtjev za pljenidbu i prijenos sredstava sa žiro računa Općine Vinica.

Obzirom da je predsjednik Županijske organizacije HNS-a i aktualni župan Predrag Štromar u svom osvrtu na održanu tiskovnu konferenciju, objavljenom u svim lokalnim medijima, naglasio da će „HNS Općine Vinica i dalje inzistirati da se provede statutarna procedera i da se sazove sjednica Općinskog vijeća gdje će se još jednom pozvati načelnika da svojim građanima predoči sve detalje i svoje postupke koji su doveli do gubitka sudskog spora, a time i značajnijih sredstava iz općinskog proračuna“ zatraženo je od župana da objasni zbog čega je načelnika optužio za gubitak spora, no župan se po tom pitanju nije želio izjasniti već je nastavio optuživati načelnika. Načelnik se na sve optužbe župana argumentirano i žustro usprotivio naglašavajući kako nije primjereno da on, kako s pozicije predsjednika HNS, ali i župana, proziva i optužuje Općinu i načelnika na drzak, neargumentiran i neprimjeren način.

Podrobne informacije o sudskom sporu vijećnicima je uputio odvjetnik Općine Vinica gospodin Zuber koji je u svojem obraćanju u nekoliko navrata spomenuo kako nije primjereno ni Općinu ni načelnika optuživati za gubitak spora protiv Bužanića jer ta konstatacija naprosto nije točna te naglasio kako Bužanić Vlado od samog početka sudskog spora nije postupao u dobroj vjeri jer je znao da je Općina temeljem dokaza o vlasništvu nad nekretninom podnijela zahtjev za upis prava vlasništva još 1996. godine.

Vijeću se obratio i Bužanić Vlado i ponovo „izrazio spremnost“ da preda nekretninu Općini Vinica, ali  uz uvjet da Općina Vinica obustavi sve sudske postupke koji se vode protiv njega kako radi ovrhe dosuđenih troškova tako i radi naplate štete koja je nastala zbog nemogućnosti Općine da objekt koristi u gospodarske svrhe, ( a ne radi o malom iznosu !). Kako „njegova spremnost“ na dogovore traje već gotovo 8 godina, a prije nešto više od mjesec dana završila je i blokadom žiro-računa, Vijeće će o daljnjim koracima po pitanju sudskog spora odlučiti nakon konzultacija sa odvjetnikom.