Mlada misa vlč. Tihomira Ciglara u Vinici

Napisala on Uto, 08/07/2014 - 12:07,

„JARAM JE MOJ SLADAK, A BREME MOJE LAKO. (Mt 11, 30)“

 

Dana 06. srpnja, godine Gospodnje 2014., u našoj viničkoj župi mladomisnik vlč. Tihomir Ciglar služio je mladu Misu. On je rodom iz Gornjeg Ladanja, rođen 1990., sin Ive i Nadice rođ. Drvarić. Osnovnu školu završio u Vinici, maturirao u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Sama priprava za taj veliki događaj za našu župu, općinu, ali i za cijeli hrvatski narod, započela je trodnevnom duhovnom pripravom. U četvrtak 03. srpnja bilo je prije mise kratko klanjanje te sveta Misa koju je služio vlč. Branko Horvat, mladomisnik iz Remetinca. 04. srpnja molila se večernja molitva iz časoslova, a Misu je služio preč. Izidor Ferek, župnik u Svetom Iliji gdje je mladomisnik vršio svoj đakonski praktikum. Pjevanje je predvodio zbor mladih „Put života“ iz Svetog Ilije. Posljednji dan, 05. srpnja, bila je molitva krunice, a Misu je služio preč. Anđelko Košćak, rektor Zagrebačke bogoslovije koji je ujedno i autor monografije o Vinici.

Sama svečanost mlade Mise započela je pred rodnom kućom mladomisnika u Gornjem Ladanju, recitacijama, govorom župnika preč. Valenta Posavca i roditeljskim blagoslovom. U procesiji su sudjelovali mnogi župljani kao i članovi Vatrogasne zajednice Vinica i članovi KUD-a Vinica. Procesiju je pratio Puhački orkestar  Zavičajnog društva viničkog kraja, a pjevanje vinički župni zbor „Sv. Cecilija“. U procesiji  su sudjelovali i članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća.

Uz sudjelovanje brojnih svećenika, bogoslova i naroda sveta Misa započela je zazivom Duha Svetoga. Prekrasnu propovijed u kojoj je istaknuto značenje Isusovih riječi iz Matejeva evanđelja: „Jaram je moj sladak i breme moje lako“, što je ujedno i geslo mladomisnika, protumačio je njegov profesor iz Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, mons. prof. dr. sc. Stjepan Baloban. Posebno je istaknuo da svećenik mora uvijek biti otvoren za svoj narod te ga privoditi Bogu, a ne zatvarati se u župni dvor te ne imati kontakt s ljudima.

Na kraju se mladomisnik kratko zahvalio; ponajprije Bogu, onda roditeljima, obitelji, susjedima, propovjedniku te svima prisutnima koji su na ovaj ili onaj način doprinijeli da dođe do oltara ili pomogli duhovno ili materijalno. Posebno spomenuo našeg župnika Valenta Posavca koji ga je krstio, prvi puta ispovjedio, podijelio prvu pričest, pripremao za svetu krizmu i sada ga doveo do oltara Božjega. Mladomisniku je financijski pomogla i Općina Vinica na čelu sa  načelnikom Marijanom Kostanjevcem. Na kraju mladomisnik je sa ostalim kolegama mladomisnicima podijelio mladomisnički blagoslov, a pojedinačni mladomisnički blagoslov naš mladomisnik dijelio je nakon večernje svete Mise na Pešćenici, gdje se također okupio lijep broj ljudi.

Na kraju je dobro reći da od sredine kolovoza mladomisnik ide u župu Nedelišće u Međimurje za župnog vikara (kapelana), gdje ga je  poslao na službu naš varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Mladomisniku želimo obilje Božjeg blagoslova i neka ga prati zagovor sv. Marka ev., sv. Josipa i Blažene Djevice Marije.

Svečanosti mlade mise vlč. Tihomira prisustvovali su i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac te njegova zamjenica Mirjana Jambriško. Tim povodom načelnik je izjavio da je izuzetno sretan i ponosan što može prisustvovati jednom takvom, nažalost u našim krajevima  sve rijeđem  događaju  mladomisničkog slavlja, ali vjeruje kako će se mladi i dalje odlučivati za svečenička zvanja.