Viničanci ponovo u Jarmini

Napisala on Pon, 10/11/2014 - 09:11,

U subotu, 8. studenog, Viničanci su bili na tradicionalnom hodočašću . Tako je 116 ljudi tog dana pohodilo Jarminu , mjestio stradavanja našeg prijatelja , sumještanina i hrvatskog viteza Mladena Kasuna i njegovih suboraca davne 1991. godine. Već tradicionalno dočekani su od općinske vlasti na čelu s načelnikom Andrijom Draganićem sa suradnicima. Između ostalih, dočekali su ih i tamnošnji branitelji koje predvodi Stiv Culej, ali i ostali mještani. Prisutnim Viničancima priključili su se kod spomen obilježja i predstavnici Općina Budinščina i Konjščina sa svojim načelnicima,  gospodinom Hercigonja te gospodinom Krznarom. Prva je kod spomen obilježja položila vijenac i zapalia svijeće majka Anica Kasun sa obitelji i rodbinom , zatim predstavnici naše Općine koje je predvodio načelnik Marijan Kostanjevac, članovi UDVDR-a Klub Vinica, Košarkaškog kluba Vinica, načelnik Općine Jarmina, predstavnici Udruge branitelja Općine Jarmina te načelnici Općine Konjšćina i Budinšćina. 

Okupljenima se obratio načelnik Općine Jarmina, a govorio je i načelnik Općine Vinica u ime svih mještana, al  i ostalih prisutnih načelnika . Načelnik Općine osvrnuo se ukratko na aktualnu situaciju i nečuvenu hajku na branitelje koji bi trebali biti stupovi društva, kao što su to bili u Domovinskom ratu, a zašto to nisu, treba pitati one koji su na vlasti. Vinički župnik prečasni Valent Posavec predvodio je molitvu kod spomen obilježja , a zatim i svetu misu u Jarminskoj crkvi. 

Po završetku mise u Jarmini, mještani Općine Vinica posjetili su spomen groblje u Vukovaru gdje su položili cvijeće , zapalili svijeće i izmolili molitvu u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara, grada heroja , kao i za sve ostale žrtve domovinskog rata.

Nakon Vukovara, mještani Vinice posjetili su i razgledali   biskupijsko svetište Gospe od Suza u Pleternici  te pri tom od tamošnjeg đakona dobili detaljne informacije o samom svetištu i crkvi.

Po povratku su posjetili i Požegu te razgledali požešku katedralu u kojoj im je svećenik posvetio veliku pažnju te im objasnio čitavu kronologiju nastanka katoličanstva, gradnje katedrale kao i stvaranja požeške biskupije.