Održana promocija knjige Evice Lazar

Napisala on Pon, 20/01/2014 - 10:01,

Sudeći prema odazivu, mještani Općine Vinica dokazali su da neizmjerno cijene lijepu domaću riječ jer je vinička dvorana prilkom predstavljanja nove zbirke pjesama Evice Lazar bila puna. G-đa Evica Lazar, svestrana umjetnica iz susjedne Općine Cestica, ali i vinička snaha, objavila je nedavno treću knjigu pjesama na izvornom dijalektu „Još vugač se vrti“ , a koja je ove subote kroz prigodni kulturno- umjetnički program bila predstav ljena i u Vinici. O knjizi je govorila g-đa Katica Obadić, lektorica i urednica, naglasivši kako je pred nama knjiga koja oslikava dar za opažanje detalja iz neposredne okoline te dokazuje svu raskoš riječi koje su gotovo nestale iz svakodnevnog izričaja. Posebno je naglasila kako je potrebno čuvati identitet kako pojedinca tako i naroda te poticati sve što nas može očuvati jer, kako je rekla : hrvatski jezik je mali jezik, njegovi govori i narječja već su i rijetkost, a lako je zamisliti što će se dogopditi u budućnosti. .. Zato je potrebno zapisati, govoriti, snimiti, sačuvati...upravo kako to Evica čini. Izuzetno emotivni osvrt na zbirku pjesama dao je g. Franjo Talan, jedan od recenzenata, a o tehničkim karakteristikama knjige govorio je g. Stjepan Pintarić , tehnički urednik i predstavnik nakladnika, tvrtke Tonimir iz Varaždinskih Toplica. Stihove iz zbirke čitala je Paula Mesek, učenica varaždinske Gimnazije , sudionica državnog natjecanja Lidrano. Odabrane stihove pročitale su i Evićina kćerka Vesna Lazar Ivančič te unuka Draženka. Sama autorica je izazvala je val oduševljenja prisutnih čitajući pjesmu „Zmržjak“, posvećenu poznatom viničkom izvoru .

U prigodnom kulturno umjetničkom programu sudjelovali su Ženska klapa „Angeluš“ , Vokalni ansambl Crkve Uzvišenja Sv.Križa u Radovcu, Evica Lazar i Irena Jamnik, uz glazbenu pratnju Marijana Županić na klaviru te Marte Cestar na flauti te Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja, sa dvije izvedbe, a koje su doprinjele kasnijem zajedničkom druženju sa autoricom pripremivši domaće kolače.

Po završetku programa , autorica je zahvalila svima koji su joj pomogli da knjiga ugleda svijetlo dana, a posebno je zahvalila načelniku Općine Vinica Marijanu Kostanjevcu , na čiji je poziv je predstavljanje knjige bilo upravo u Vinici. Na kraju se prisutnima obratio načelnik Marijan Kostanjevac te naglasio kako mu je izuzetno drago da je ovo već peta promocija knjige u Vinici. Posebno je istaknuo kako bi svi koji poput Evice čine napore da se ne zaboravi prošlost te promiču ono najvrednije što narod ima – vjeru , tradiciju i domaću riječ, trebali biti stupovi ovog društva te je uz iskrene čestitke Evici, riječima „Naj još vugač se čim dože vrti i domaća rieč čim duže živi !“ pozvao sve koji to mogu , da kroz stvaralački dar promiču lijepu domaću riječ i ovaj naš prelijepi kraj . Uz načelnika Općine, predstavljanju knjige Evice Lazar prisustvovali su i Marijan Mihalić, predsjednik Općinskog vijeća te Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika.