Članovi UDVDR Klub-a Vinica i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac  danas u večernjim satima postavili su i zapalili 26 lampiona na balkonu zgrade Općine povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991.

Lampioni su zapaljeni kao znak prisjećanja na Vukovar, Grad heroja i podsjetnik na veliku patnju i stradanja Vukovara i Škabrnje u agresiji srbočetnika i pripadnika tzv. JNA.

-Sve žrtve trajno su utkane u hrvatski nacionalni identitet kao simbol hrvatskog junaštva, otpora, požrtvovnosti, domoljublja i jedinstva, izjavili su branitelji i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. 

 

Dana 20.11.2017. godine u vremenu od 11,00 do 15,00 sati na parkiralištu ispred zgrade Općine „Mobilni tim za prevenciju“ Policijske postaje Varaždinske provodit će aktivnosti vezane uz prevenciju kriminaliteta i informiranje građana s ciljem sprječavanja neželjenih događaja. U sklopu „Mobilnog informacijskog preventivnog centra policije“, kontakt policajci predstavit će preventivne aktivnosti koje provodi Policijska uprava Varaždinska te pružiti savjete i informacije vezane za samozaštitno ponašanje u prevenciji krađa, provala, prijevara i dr. kao i odgovoriti na eventualna pitanja vezana uz prometnu sigurnost. Ovim putem građani mogu dobiti i informacije vezane uz akciju „Manje oružja-manje tragedija“ te se upoznati s mogućnošću predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava bez ikakvih sankcija.

 

Općina Vinica uključila se u obnovu Vukovarskog vodotornja koju je pokrenuo gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, a svojim pokroviteljstvom prihvatila i predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović.

Vukovarski vodotoranj kao najveći simbol Domovinskog rata, kojeg su pogađale tisuće projektila tijekom tromjesečne velikosrpske opsade Vukovara, a on je ponosno ostao stajati uz bok hrvatskih branitelja i naroda s hrvatskom trobojnicom koja se prkosno vijorila na njegovom vrhu. Time je postao simbol hrvatskog zajedništva u prošlosti, ali i budućnosti naše Domovine, koja može biti snažna i uspješna samo na tragu tog istog zajedništva. Općina Vinica prihvatila je zamolbu Grada Vukovara i uplatila 5.000,00 kn financijske potpore za obnovu Vukovarskog vodotornja i time postala dio priče o simbolu Domovinskog rata.

- Ovo je naš skromni doprinos obnovi simbola čitave Hrvatske, svih branitelja, poglavito poginulim u Domovinskom ratu, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.

Započeli radovi na obnovi "Motela"

Ponedjeljak, Stu 20, 2017

Ovih dana započeli su intenzivni građevinski radovi na obnovi općinskog objekta tkzv. „Motela“ nekada poznatog ugostiteljskog objekta, kroz projekt energetske obnove. Zgrada je u vlasništvu Općine od prije 3 godine i to nakon sudskog spora koji je trajao više od 15 godina. Kako je objekt godinama bio nekorišten i zatvoren došlo je do propadanja , stoga je Općina isti prijavila na raspisani natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i dobila odobrena sredstva u iznosu 260.000,00 kuna. U ovoj fazi obnovit će se i izraditi nova termo fasada, zamijeniti vanjska stolarija, sanirati krovište i napraviti krovna termoizolacja. Ukupna vrijednost investicija u ovoj prvoj fazi je 400.000,00 kuna, gdje Općina također sudjeluje i sa svojih 150.000,00 kuna.

- Želja nam je da poraste zainteresiranost za najam i otvaranje „Motela“ s obzirom na izuzetnu atraktivnu lokaciju i 2500 m2 zemljišta u sklopu objekta i to u neposrednoj blizini Arboretuma, nedavno otvorene tradicijske Viničke kuće, ali i svih ostalih viničkih znamenitosti. Ovaj objekt trebao bi u svojem ugostiteljskom djelu ponuditi gostima ono što sada svakako nedostaje, a odnosi se na tradicijska jela našeg kraja i ponudu najboljih viničkih vina. U sklopu objekta otvorio bi se i turističko informativni centar koji bi bio povezan sa turističkom zajednicom grada Varaždina, Županije i svakako sa Hrvatskom turističkom zajednicom. Zato smo se kao Općina prijavili i na natječaj raspisan od strane Ministarstva turizma i to za unutarnje uređenje, gdje se nadamo  pozitivnom ishodu jer takvi vidovi ponuda nedostaju upravo u kontinentalnom djelu naše države, izjavio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac prilikom obilaska gradilišta.


Martinje-krštenje mošta u Vinici

Ponedjeljak, Stu 20, 2017

U Općini Vinica tradicionalno se obilježava blagdan sv. Martina, zaštitnika vinara i vinogradara pa je tako u nedjelju, 12.11.2017. održano Martinje-krštenje mošta u Vinici, ove godine 11. puta za redom.

Kao i ranijih godina Martinje se održalo pod okrilljem i u organizaciji Općine Vinica i viničkih udruga koje se financiraju iz općinskog proračuna, a koje su bile zadužene za pripremu dovoljnih količina hrane, kolača i vina. Da je ovo zajedničko obilježavanje „Viničkog Martinja“ postalo poznato i ove je godine dokazalo okupljeno mnoštvo mještana i posjetitelja općine.

Prije same ceremonije krštenja mošta sve prisutne je pozdravio načelnik Općine Marijan Kostanjevac i zahvalio svim udrugama što su se uključile i pomogle da se održi ovogodišnje Martinje te svim posjetiteljima zaželio ugodno druženje uz uživanje u pripremljenim delicijama i mladom vinu.

Martinje ne može proći bez biskupa i obreda krštenja mošta koje su za ovu prigodu upriličili članovi KUD-a Vinica, a ove godine biskupu je u ceromoniji uz litanije i špelancije pomogla“ moštekova kuma“ Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika Općine Vinica.

Do završetka krštenja mošta mirisi koji su se širili iz prostora ispred dvorane Općine već su ozbiljno probudili nepce i mamili posjetitelje po porcije pripremljenih delicija koje su spremili članovi udruga. Za gulaš su se i ove godine pobrinuli lovci iz Lovačke udruge „Opeka“, branitelji UDVDR-a Vinica pripremili su grah sa špekom i kobasicama, ribiči iz ŠRK Vinica pohvalili su se spremljenim fišom, članovi KK Vinica i NK Vinica iskazali su se odličnom kotlovinom, a Udruga za šport i rekreaciju „Kapla“ i ove je godine preuzela obvezu pripreme „krumpira v lončeku“. Vatrogasci DVD-a Vinica prisutne su impresionirali spremanjem pečenih jaja na luku s kobasicama i špekom u velikoj tavi, a članovi DVD-a Gornje Ladanje i DVD-a Donje Vratno bili su zaduženi za pečenje kestena koje su prikupili djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu programa javnih radova. Sve je to trebalo dobro „navlažiti“ moštom i vinom koje su kao i svake godine osigurali članovi Udruge vinogradara „Vinea“. Vrijedne ruke žena uključenih u rad Udruge umirovljenika, Čuvarica starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje su za ovu prigodu došle u narodnim nošnjama te članica Zajednice žena „Katarina Zrinski“ pridonjele su ovoj manifestaciji spremljenim orehnjačama, makovnjačama, zlevkama, klipićima i drugim kolačima kojima su se mogli zasladiti svi prisutni.

Cijela ponuda i ove je godine bila obogačena ručnim radovima koje su izradile „Fijolice“ veziljska sekcija KUD-a Vinica i rukotvorinama učenika i učiteljica Učeničke zadruge OŠ „Vrčeki“.

Za dobro Martinjsko raspoloženje osim fine hrane i pića svakako je bitna i dobra glazba za koju su se pobrinuli tamburaši KUD-a Vinica, a članice ŽVS Leluja već su tradicionalno okupljene oduševile svojim izvedbama.

Uz ovako dobru ponudu zagarantirana je bila i dobra zabava pa je druženje Viničanaca i posjetitelja povodom ovogodišnjeg „Viničkog Martinja“ potrajalo do kasnih večernjih sati.

Danas, 12.11.2017. u 13 sati u prostorijama  Općine Vinica održano je  potpisivanje ugovora o novčanoj potpori za akademsku godinu 2017./2018. Ove godine 65 studenata zadovoljilo je uvjete i time steklo pravo na novčanu potporu od 250,00 kn, odnosno 400,00 kn, ovisno o mjestu studiranja.

Prije samog početka potpisivanja studentima se obratio načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevac koji je okupljene pozdravio te izrazio veliko zadovoljstvo i ponos što  toliki broj mladih s područja Općine studira i ulaže u svoje znanje.

- U proračunu Općine Vinica i ove su godine planirana sredstva za ovu vrstu potpore da barem malo pomognemo studentima i time pokazujemo da su nam oni itekako važni. Mladi su budućnost i u njih trebamo i nastojimo ulagati, istaknuo je načelnik u svojem obraćanju. Pri tom je izrazio nadu da neće svi nakon završenog studiranja otići na rad u druge države jer ih ova  zajednica itekako treba. Na sveopće zadovoljstvo svih studenata, načelnik je u daljnjem obraćanju najavio i povećanje novčane potpore od 01.01.2018. s dosadašnjih 250,00 kn na 300,00 kn  odnosno, s 400,00 kn  na 500,00 kn, ovisno o mjestu studiranja.

Studentima su se obratili i zamjenica načelnika, Mirjana Jambriško i predsjednik Općinskog Vijeća, Marijan Mihalić koji su između ostalog čestitali studentima na upisu i uspješnom polaganju ispita i zaželjeli im sreću u nastavku njihovog školovanja.

Studentica Gabriela Hrženjak zahvalila je načelniku u svoje ime i u ime svih studenata na brizi i dodjeljenim potporama. 

Nakon potpisivanja ugovora okupljeni studenti fotografirali su se za tu priliku s načelnikom, zamjenicom načelnika i predjsednikom Općinskog Vijeća ispred zgrade Općine.

Osim našeg Martinja u nedjelju, ovog  nas vikenda, točnije u subotu, očekuje  više Etnotour događanja i radionica  u Donjoj Voći te u Općini Sveta Ana v Slovenskih goricah. Svugdje ste dobro došli i dobro ćete se zabaviti za koje god se odlučite.

 

 

thumb plakat2 11112017-1 Voća 1thumb plakat3 11112017-1 Voća 2thumb Vabilo - krst moAAta Sveta Ana

U organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornje Ladanje jučer je održana javna-pokazna vatrogasna vježba "Gornje Ladanje 2017." u Gornjem Ladanju.

Vježba je održana s pretpostavkom da je došlo do požara podruma u objektu društvenog doma te opasnost od širenja požara na cijeli objekt. Bilo je potrebno brzo izvršiti pretraživanje podruma jer su se unutra nalazile unesrećene osobe. Operativni članovi DVD-a Vinica pristupili su izvlačenju unesrećenih te gašenju požara u podrumu dok su operativni članovi domaćini DVD-a Gornje Ladanje i gosti operativni članovi iz DVD-a Donje Vratno sprječavali širenje požara na objekt. Na javnoj-pokaznoj vježbi sudjelovalo je 26 operativnih vatrogasaca s navalnim vozilom, auto cisternom i dva kombija.

Vježbom su vatrogasci sagledali sve specifičnosti takve vrste požara te su ujedno provjerili ispravnost vatrogasne opreme, vozila, hidrantske mreže, ali svakako i operativnu spremnost.

Nakon vježbe, zamjenik zapovjednika DVD-a Gornje Ladanje Tomislav Zrinski podnio je prijavak načelniku Općine Vinica gospodinu Marijanu Kostanjevac koji je samu vježbu ocijenio uspješnom te zahvalio svim vatrogascima na požrtvovnosti i nesebičnom dobrovoljnom radu.


U organizaciji Općine Vinica,  udruge branitelja UDVDR-a Klub Vinica i Košarkaškog kluba Vinica, u subotu 4. studenog, 130 mještana Općine Vinica posjetilo je Jarminu, mjesto pogibije  hrvatskog viteza Mladena Kasuna kako bi odali počast njemu i njegovima suborcima koji su  položili svoje mlade živote na oltar domovine.Prisjetimo se, Mladen je kao pripadnik specijalne postrojbe Policijske uprave Varaždinske „Roda“ , zajedno sa svojim prijateljima, poginuo 9. studenog 1991. prilikom proboja u  Vukovar.

Sve naše hodoćasnike kao i uvijek dosad dočekali su načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić, branitelji Jarmine i ostali, koji su naše Viničance lijepo počastili.

Kod spomen obilježja, nakon odsvirane i otpjevane himne s kojom je odana počast domovini, a koju su odsvirali  članovi  Puhačkog orkestra Vinica, svim prisutnima obratio se domaćin, načelnik Općine Jarmina koji je u svojem govoru zahvalio svima koji su branili Jarminu od srbočetnika i JNA te se zahvalio   majci poginulog Mladena gospođi Ankici Kasun, ali i svima ostalima koji već 11 godina za redom dolaze u Jarminu gdje se je branila i obranila naša domovina Hrvatska.

Nakon domaćina okupljenima se obratio i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je u svojem govoru istaknuo važnost žrtve koju su podnijeli svi naši branitelji ne samo u Jarmini već i na svim drugim ratištima diljem Lijepe naše. Vinički načelnik posebno je naglasio značaj naših branitelja koji su s vjerom u Boga i sa krunicom oko vrata stali nasuprot agresora i neprijatelja koji su bili najmanje 10 puta jači.  - Mi danas odajemo počast našem prijatelju i sumještaninu, hrvatskom vitezu Mladenu koji je svoj mladi život položio na oltar domovine prije 26 godina.  Danas se ne cijeni i ne vrednuje značaj i uloga branitelja jer  o njima ne uče niti osnovno niti srednjoškolski učenici, što je nedopustio ali i opasno, istaknuo je načelnik u svojem govoru.

Prisutnima se obratio i domaći župnik Ivan Bešlić  te uz  prigodnu molitvu kod spomen obilježja izrazio zahvalu  na obrani države. Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća najprije od strane Mladenove majke i obitelji, cvijeće su položili i načelnik u ime Općine, vinički branitelji, članovi KK Vinica te   ostal mještanii. U župnoj crkvi u Jarmini održana je sv. misa koju je predvodio vinički župnik,  prečasni Valent Posavec, u prisustvu domaćeg  župnika. U misnom slavlju svoj doprinos dali su članovi Puhačkog orkestara Vinica, predvođeni prof. Navojem i članovi  crkvenog zbora  Sv. Cecilija, predvođeni prof. Dragicom Bedenik-Boltek.

Nakon sv. mise organiziran je posjet  spomen groblju u Vukovaru i  spomeniku ispred stare bolnice u Vukovaru podignutom u znak sjećanja svim policajcima poginulim u Vukovaru.

- Ovo je bilo jedno u nizu zahvalnih hodočašća našem Mladenu i svim njegovim prijateljima, zato zahvaljujem najprije Mladenovoj majci, gospođi Ankici Kasun i obitelji te svima koji su u tome sudjelovali i tako odali  počast onima koji su zaslužni da smo mi svoj na svome, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac. 

U skladu s Odlukom o  uvjetima i kriterijima pružanja novčane  potpore studentima ,  Općina Vinica objavila je dana 20. rujna Javni poziv za dodjelu novčanih potpora  studentima na koji su se mogli javiti redoviti studenti koji su zadovoljili uvjete iz odluke. Sve pristigle prijave pregledalo je u tu svrhu osnovano  Povjerenstvo te je utvrdilo  da 65   studenta   zadovoljava  tražene uvjete .  Odluke o ostvarivanju prava   poslane su na kućne adrese studenata.

Sva prava i obveze između studenata, kao korisnika potpore i Općine Vinica, kao davatelja potpora, utvrditi će se posebnim Ugovorom koji će pojedinačno sa svakim studentom potpisati načelnik Općine Marijan Kostanjevac.  Potpisivanje ugovora biti će  upriličeno u nedjelju, 12.studenog  u 13,00 sati  u prostorijama Općine Vinica te pozivamo  studente da planiraju svoj dolazak. 

Stranica 1 od 72