Blizanci Danijel i Mihael Hrgar, studenti tube i klarineta na glazbenim akademijama u Zagrebu i Splitu,  nedavno su postali ponosni vlasnici Oskara znanja namijenjenih učenicima plesnih i glazbenh škola te studentima glazbenih akademija čemu su doprinjela osvojena prva mjesta na  mnogim državnim natjecanjima, a Gabriela Hrženjak , studentica solo pjevanja na Glazbenoj akademiji u Ljubljani također je dobitnica niza državnih i međunarodnih priznanja.

Tim povodom, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac organizirao je prijem za ovo  troje studenata kako bi im čestitao na postignutim uspjesima i uručio prigodne nagrade te poželio još niz uspjeha u budućnosti. Načelnik je naglasio kako Općina Vinica, iako mala i ruralna sredina, postaje sve poznatija u glazbenim krugovima po studenatima na glazbenim akademijama u Zagrebu, Splitu, Grazu, Ljubljani i sl. na što je veoma ponosan. Poručio je nagrađenim studentima da se ponose krajem u kojem su odrastali bez obzira na koju će ih stranu svijeta životni putevi odvesti.

Prijemu su bili prisutni i zamjenica načelnika Mirjana Jambriško te predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić.

PRVI MLJEKOMAT U VINICI

Nedjelja, Srp 22, 2018

Područje Općine Vinica u subotu će dobiti prvi mljekomat  čime  će  svim zainteresiranim stanovnicima  biti omogućena kupnja sirovog mlijeka .  Dozvolu za postavljanje mljekomata dobio je Matija Galović, mladi  vinički  poljoprivrednik.

Mljekomat  će biti postavljen ispred zgrade Općine,  a u subotu, 21. srpnja,  u 10,00 sati na prigodni način obilježiti će se puštanje u pogon aparata. 

      Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku početkom je godine objavilo Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u  predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima.  Kako je postojeći prostor  dječjeg vrtića nedovoljnih kapaciteta  za zbrinjavanje   svih  viničkih mališana s liste čekanja, Općina Vinica naručila je i izradila projektnu dokumentaciju za dogradnju dječjeg vrtića te je projekt dogradnje vrtića prijavila na javni poziv Ministarstva.  Ministarstvo  je za projekt  dogradnje vrtića osiguralo 1.021.845,00  kn.  Tim je  povodom u  Ministarstvu   jučer održana prigodna svečanost  na kojoj je   načelnik Općine Marijan Kostanjevac potpisao ugovor s ministricom Nadom Murganić o osiguranju financijskih sredstava za dogradnju vrtića. 

-  Iako je procjenjena vrijednost ulaganja znatno veća, zahvalan sam resornom Ministarstvu  što je prepoznalo značaj ovog projekta te osiguralo financijsku potporu.  Dogradnju dječjeg vrtića smatram jednom od važnijih demografskih mjera i ulaganjem u budućnost. Ukoliko želimo  zadržati ljude u ruralnim sredinama, ljudima moramo omogućiti  sve uvjete  koje imaju urbane sredine, od kojih je jedan briga o djeci kad su roditelji na poslu, izjavio je tim povodom načelnik Kostanjevac. 

Ove nedjelje župljani viničke župe hodočastili su 195. put u Svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trški Vrh u Krapini.

Prema Župnoj Spomenici tradicionalno hodočašće Župe Vinica na Trški Vrh započelo 1823. godine kao zagovor protiv pošasti skakavaca koji su dvadesetih godina devetnaestog stoljeća poharali vinički kraj. U ulaznoj procesiji osim velikog broja viničkih hodočasnika sudjelovali su i Vatrogasci te članovi Puhačkog orkestra Vinica.

Ovog vikenda u Općini Vinica na SRC Ribnjak Vinica, u organizaciji Moto club-a Bombelles i pod pokroviteljstvom Općine Vinica, održan je 16. međunarodni motosusret.

Moto susret je započeo u petak okupljanjem bikera, potom je sljedio defile motora te se nastavilo s druženjem u kampu uz večernji program. U subotu je uz defile održan i blagoslov motora kod Crkve sv. Barbare, na SRC-u Ribnjak popularne moto igre i bogat večernji program u kampu uz dobru glazbu i druženje do jutarnjih sati. Motorijada u Vinici od važnog je značaja za Općinu Vinicu, koji osim lokalnog ima i regionalni i međunarodni karakter pa je tako i ove godine na moto susret u Vinicu došao velik broj bikera iz susjednih oćina, gradova i županija, ali i iz susjednih država. I ove godine vrijeme nije baš išlo na ruku, ali kiša nije sprječila bikere da uživaju na ovom 16. međunarodnom moto susretu u Vinici.


Ovih dana od strane Agencije za odgoj i obrazovanje dodjeljeni su Oskari znanja, priznanja za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju.

Među primateljima ovog iznimnog priznanja su i studenti iz općine Vinica, braća Mihael i Daniel Hrgar koji već duže vrijeme postižu velike uspjehe na mnogim natjecanjima.

Načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevac uputio je čestitke mladim Viničancima na dobivenom priznanju te će sa predsjednikom Općinskog vijeća Marijanom Mihalićem i zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriško organizirati prijem za dobitnike Oskara znanja.

U Crkvi sv. Marka ev., svetom Misom zahvalnicom, ove nedjelje, proslavljena je 30. godišnjica svečeničke službe u viničkoj župi, prečasnog Valenta Posavca, viničkog župnika. Na misnom slavlju koje je predvodio prečasni Valent Posavec sudjelovali su i prečasni Božidar Cindori župnik Župe blaženog Alojzija Stepinca Bestovje, Tihomir Ciglar, župni vikar u Nedelišću, Marko Zadravec, župnik iz D. Voće,  dominikanac i misionar pater Lovro i vlč. u miru Stjepan Vorih. Prije početka svete mise, posebnu čestitku viničkom župniku povodom 30. godina službe, uputila su djeca uz želje za puno dobrog zdravlja i služenja Bogu i Crkvi. Prečasni Posavec tom je prigodom zahvalio svim mještanima, pogotovo onima koji su bili uključeni u aktivnosti i župne akcije tijekom njegova 30.-godišnjeg službovanja u župi Vinica uz isprike svima koje je na bilo koji način povrijedio tijekom svojeg službovanja. Crkva sv. Marka ev. za ovu je prigodu bila posebno lijepo uređena, a misnom slavlju su posebno dobrinjeli Crkveni zbor predvođen Dragicom Boltek i oruguljašem Nevenom Boltek i Vinički puhački orkestar pod vodstvom prof. Darka Navoja. Svečanom ručku nakon misnog slavlja, organiziranom povodom proslave 30. godina službe viničkog župnika, ujedno i njegovog rođendana, pridružio se i varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, a cijeloj su svečanosti prisustvovali i predsjednik Općinskog vijeća Općine Vinica Marijan Mihalić, zamjenica načelnika Mirjana Jambriško i načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevac.

Edukacija na temu načina pružanja  i cjenika  javne  usluge prikupljanja miješanog  komunalnog otpada  i biorazgradivog komunalnog otpada koja je jučer održana u zgradi Općine Vinica  pobudila je interes mještana Općine Vinica.  Veliki broj njih okupio se kako bi saznao  koje su sve promjene nastale  od   01.07. ove godine  temeljem  primjene Uredbe  o gospodarenju komunalnog otpada .  Sve okupljene mještane te predstavnike  društva „Čistoća“ d.o.o. Varaždin   pozdravio je načelnik Marijan Kostanjevac  naglasivši  kako je Općina Vinica  među posljednjima dala suglasnost na cjenik javnih usluga  prikupljanja miješanog i  biorazgradivog komunalnog otpada,  koji su svi korisnici dobili zajedno s izjavom o korištenju javne usluge od 01.07.2018. godine.
Predstavnici  „Čistoće“  u nastavku su prisutnima pojasnili način prikupljanja miješanog  i biorazgradivog komunalnog otpada, obvezu selekcioniranja   na kućnom pragu  i  postupnog smanjenja miješanog komunalnog otpada  i način  formiranja  cijene javne usluge te  ujedno  pokušali dati odgovore na   na brojna pitanja  mještana. 

    Na prigodnoj svečanosti održanoj u ivanečkom Caritasovu domu sv. Ivana Krstitelja u petak je, 29. lipnja, 29 dugotrajno nezaposlenih žena, od kojih 3 s područja Općine Vinica, primilo uvjerenja o osposobljenosti za gerontodomaćice.

    - Osposobljavanje žena provodilo se u sklopu projekta Zaželi biti zaposlena, a stjecanje službenog certifikata omogućit će im da od sredine srpnja počnu raditi kao gerontodomaćice . Za sada će  3 gerontodomaćice  s područja Općine Vinica pružati pomoć  za dvadesetak  starijih, bolesnih i nemoćnih osoba.

     Projekt zapošljavanja žena „ZAŽELI  biti uključena“   prijavile su  tri općine – Donja Voća kao nositelj, te općine Bednja i Vinica kao partneri - te preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava iz Europskog socijalnog fonda povukle ukupno 4.520,664,21 kunu bespovratne potpore za program zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena.  Cijeli program traje 30 mjeseci, od kojih je prvih 6 bilo predviđeno za edukaciju i osposobljavanje, izjavio je tom prilikom načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je također prisustvovao podjeli certifikata.

Stranica 1 od 85