Povodom Dana Općine i Župe, Općina Vinica počastila je svoje stanovnike predstavom Kerekesh teatra „Očeš nečeš doktor“. Dvorana Općine opet je bila ispunjena do posljednjeg mjesta a što je bilo i za očekivati obzirom da su u predstavi sudjelovali Ljubomir i Jan Kerekeš, Adam Končić, Ana Begić, Hana Hegedušić i ostali poznati glumci.

Po završetku predstave, nakon sat i pol opuštene atmosfere i neprekidnog smjeha , zamjenica načelnika g-đa Mirjana Jambriško te predsjednik Vijeća g. Marijan Mihalić zahvalili su glumačkoj družini na gostovanju te svim članovima uručili prigodni poklončić kao uspomenu na predstavu koja je u Vinici i ove godine održana u sklopu Glumačkog festivala u Krapini.

U ime glumaca, publici se obratio Adam Končić i čestitao Dan Općine i blagdan Sv.Marka ev. , zahvalivši pri tom Općini i načelniku g.Marijanu Kostanjevcu na pruženoj mogućnosti ponovnog održavanja predstave u Vinici.

 

U sklopu Dana općine Vinica i blagdana "Markovog" održana je već tradicionalna prijateljska nogometna utakmica, ovaj put između NK Vinice i NK Varaždina. Ekipa NK Varaždin bori se za ulazak u 2. HNL, a trenira ju naš proslavljeni nogometaš Viničanec, Miljenko Mumlek. Prije početka utakmice nogometaše je pozdravio i zahvalio im na dolasku načelnik općine Marijan Kostanjevac. Načelnik i gospodin Alen Runac predsjednik Zajednica športskih udruga grada Varaždina i kandidat za župana Hrvatske demokratske zajednice predali su profi lopte koje je u u ime kluba primio gospodin Božidar Šipek. U prijateljskom ozračju i fair play igri gostujući nogometaši očekivano su pobjedili domaću ekipu sa 7:0.

Danas, 25. travnja  župljani Župe Vinica slave blagdan svog nebeskog zaštitnika Svetog Marka evaneđeliste. Blagdan se obilježava svetim misama u crkvi Sv. Marka ev., a ispred crkve održava se već tradicionalno proštenje pa je put do crkve od ranog jutra prepun štandova i klupa sa tradicionalnom ponudom dječjih  igračaka, licitara i rukotvorina. Nakon mise običaj je da "romari" razgledaju prigodnu ponudu te ponešto kupe za uspomenu sa proštenja. Zajedno s načelnikom općine Marijanom Kostanjevcem i zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriško svečanoj svetoj misi prisustvovao je gospodin mr. sc. Alen Runac kandidat za župana Hrvatske demokratske zajednice. U misnom slavlju sudjelovalo je puno svećenika iz našeg dekanata, dok su samo misno slavlje predvodila  dva mladomisnika iz sisačke biskupije. Nakon svete mise zajedno su razgledali štandove ispred crkve te se podružili sa mještanima.

Proteklog tjedna završena je obnova fasade i vanjske stolarije na Društvenom domu u Goruševnjaku. Obnova se financirala iz općinskog proračuna u iznosu od cca.  19.000,00 kuna iz sredstava namjenjenih za održavanje općinskih objekata. Pozivam mještane i mlade da koriste dom, te da postane mjesto okupljana -  izjavio je načelnik općine Marijan Kostanjevac.

OBNOVLJENE TABLE DOBRODOŠLICE

Četvrtak, Tra 27, 2017

Prije 10-tak godina na ulaze u područje Općine Vinica postavljene su table dobrodošlice. Zbog zuba vremena i vremenskih neprilika table su dotrajale te se početkom proljeća krenulo u temeljitu obnovu. Nakon obnove table su postavljene na svoja prethodna mjesta u Gornjem Ladanju i Donjem Vratnu te i dalje spremno dočekuju i pozdravljaju sve posjetitelje i prolaznike koji prolaze područjem  Općine Vinica – rekao je načelnik Marijan Kostanjevac.

Otvoreni ured za poljoprivrednike

Četvrtak, Tra 27, 2017

Predstavnici Lokalne akcijske grupe SJEVEROZAPAD čija je članica i Općina Vinica od ovog mjeseca uvode praksu tzv. Otvorenog ureda. U prostorijama Općine Vinica Otvoreni ured će se održati u petak 28.travnja 2017. godine u vremenu od 10,30 do 12,30 sati. U tom će vremenu svi zainteresirani poljoprivrednici moći dobiti  informacije koje su im potrebne vezano uz prijavu programa na natječaje za mjere iz Fonda za ruralni razvoj . Poljoprivrednici će također dobiti informacije o mjerama i natječajima koje će u toku ove godini raspisivati LAG.

U tom vremenu bit će prisutni i predstavnici Croatia osiguranja, Podružnica Varaždin, od kojih će se moći dobiti potrebne informacije o osiguranju usjeva i trajnih nasada uz mogućnost subvencije premije od strane Općine Vinica.

   Svečanom sjednicom održanom ove subote obilježen je blagdan Sv. Marka ev. i Dan Općine Vinica. Uz općinske vijećnike i vijećnice u posljednjem sazivu Općinskog vijeća sjednici su prisustvovali saborski zastupnik i izaslanik potpredsjednika Hrvatskog sabora g. Anđelko Stričak, pomoćnik ministrice kulture i osobni izaslanik premijera g. Davor Trupković, pomoćnica ministrice kulture g-đa Iva Hraste Sočo, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja g. Milan Rezo, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU g. Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu obrane g. Zdravko Jakop, predsjednica Skupštine Varaždinske županije u prošlom mandatu g-đa Dubravka Biberdžić, predstavnici viničkih udruga, načelnici općina te niz predstavnika javne vlasti, gospodarstva, dobitnika općinskih javnih priznanja i sl.

     Svečanu je sjednicu otvorio predsjednik Općinskog vijeća g. Marijan Mihalić koji se u svom govoru osvrnuo na rad vijeća u proteklom četverogodišnjem razdoblju, a svi kandidatima na predstojećim izborima poželio je mnogo uspjeha. Prisutnima se obratila g-đa Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika Općine Vinica, a u svom je obraćanju spomenula brojne projekte koji su posljednjih 15-ak godina realizirani u općini kao npr. asfaltiranje gotovo 100 km cesta, izgradnju vodoopskrbnog sustava, uređenje zgrade Općine i kinodvorane, svih društvenih i vatrogasnih domova te svlačionice nogometnog kluba, dječja igrališta u svakom od naselja. Posebno je naglasila kako je Općina Vinica među prvima uvela naknadu za novorođenčad, koja je od početnih 500 kuna narasla na sadašnjih 2.000 kuna za prvo dijete i po 1.000 kuna više za svako sljedeće dijete. Općina redovito pomaže i svim udrugama na svom području

- Danas radimo na realizaciji projekata u vrijednosti 10 milijuna kuna, a očekujemo da bi taj iznos mogao biti i veći, uz pomoć Vlade RH i resornih ministarstava, te vjerujem da to što se radi nije štetno za našu općinu i njezine žitelje, kako to neki žele prikazati . Upravo se provodi projekt izgradnje kanalizacije, proširenja ceste i nogostupa u Gornjem Ladanju ukupne vrijednosti više od šest milijuna kuna. Općina sudjeluje u prekograničnom projektu Detox (Interreg Slovenija-Hrvatska) ukupne vrijednosti milijun kuna, uz pomoć Ministarstva kulture Općina radi na obnovi spomeničke baštine, a i novi su projekti već prijavljeni na natječaje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i drugih, stoga proračun za ovu godinu iznosi 19 milijuna kuna. - naglasila je g-đa Jambriško u svom govoru.

Na sjednici su dodijeljena i priznanja Općine Vinica zaslužnim stanovnicima pa su tako općinska priznanja u obliku Povelje Općine Vinica primili g-đa Božena Kapitarić, najbolja medicinska sestra u Hrvatskoj i dr.sc. Zlatko Erjavec, izvanredni profesor na Fakultetu organizacije i informatike. Općinska priznanja u obliku plakete Općine Vinica uručena su Viničkim poduzetnicima g. Ivanu Kelemenu, g. Tomi Kolareku, g. Josipu Zrinjskom te Poliklinici Galeković d.o.o. iz Vinice , a priznanja u obliku Pohvale uručena su učiteljici g-đi Katici Varga, Tamburaškom sastavu Krijesnice te mladim glazbenim nadama Mihaelu Hrgaru te Domagoju Žmegaču. Priznanja su laureatima uručili g. Marijan Mihalić i g-đa Mirjana Jambriško, a u ime dobitnika priznanja zahvalio se dr.sc.Zlatko Erjavec.

   Već po tradiciji, na sjednici su bile uručene i novčane nagrade najuspješnijim studentima, a ove su godine novčane nagrade u iznosu od 5.000,00 kn za svoj uspjeh primile studentice Katarina Boltek i Anja Tot.

   Svim prisutnima prigodnim su se riječima obratili g-đa Dubravka Biberdžić u ime župana Varaždinske županije, g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, u ime premijera te saborski zastupnik g. Anđelko Stričak.

   Svečanu sjednicu svakako su svojim nastupima uveličali Zbor Osnovne škole Vinica pod ravnanjem prof. Gordane Kos - Kolar, recitatorska grupa koju vodi g-đa Božidarka Hošnjak, Ženski vokalni sastav Leluja koji djeluje unutar KUD-a Vinica te mlada glazbena diva Gabriela Hrženjak, studentica prve godine Glazbene akademije u Ljubljani .

   Neposredno prije početka sjednice predstavnici Općine Vinica g. Marijan Mihalić i Mirjana Jambriško i predsjednik UDVDR-a Klub Vinica g. Ivan Krajcer, a kojima se pridružio i državni tajnik g. Zdravko Jakop položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobove naših branitelja stradalih u Domovinskom ratu Mladena Kasuna i Daria Gašparića, kod spomen obilježja prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te kod centralnog križa na mjesnom groblju za sve preminule mještane Općine Vinica.

 

 

 

Štete od jakog mraza

Četvrtak, Tra 27, 2017

Sa četvrtka na petak, te petka na subotu područje Općine Vinica pogodio je jaki mraz. Prve procjene štete su velike, čak i preko 70% na pojedinim područjima. Stradali su nasadi vinove loze, voćnjaci i rane povrtlarske kulture, rekli su iz Općine Vinica. Očekuje se kako će načelnik Marijan Kostanjevac  u ponedjeljak od župana zatražiti proglašenje elementarne nepogode.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Vinica provoditi će se humanitarna akcija „Cvijećem do pomoći“ , a kojom će koordinirati g-đa Božena Kapitarić, najmedicinska sestra u Hrvatskoj, inače djelatnica Onkološkog odjela u Čakovcu i rođena Viničanka.

Humanitarna akcija odvijati će se prodajom doniranog sezonskog i balkonskog cvijeća te trajnica, a prikupljena sredstva iskoristiti će se za kupnju antidekubitalnog madraca za potrebe mještana kojima je potrebna palijativna skrb te za nabavu didaktičke opreme za dječji vrtić.

Akcija će se odvijati ispred zgrade Općine Vinica u subotu, 22. travnja te subotu 29. travnja u vremenu od 10,00 do 18,00 sati , zatim u ponedjeljak, 24.travnja, od 15,00 sati u sklopu Markovog sajma pred Osnovnom školom Vinica te 25.travnja, na sam blagdan Sv.Marka ev. pred crkvom.

Obzirom na  izbor cvijeća i ukrasnih posuda za cvijeće, pozivamo sve zainteresirane da se uključe i kupnjom cvjetnih sadnica pomognu ostvarenju ciljeva humanitarne akcije. 

Dani Općine Vinica

Četvrtak, Tra 27, 2017

Stanovnici Općine Vinica obilježiti će blagdan svog zaštitnika Sv.Marka ev. nizom raznih događanja. Neke od aktivnosti kao npr. akcija „Zelena čistka“, predstava Kerekesh teatra te izložba rukotvorina veziljske sekcije KUD-a Vinica „Fijolice“ već su provedene, no veći dio njih tek se očekuje.

Tako će se ove godine u sklopu obilježavanja Dana Općine Vinica održati humanitarna sakcija naziva „Cvijećem do pomoći“ , a kojom će koordinirati g-đa Božena Kapitarić, najmedicinska sestra u Hrvatskoj, inače djelatnica Onkološkog odjela u Čakovcu i rođena Viničanka. Humanitarna akcija odvijati će se prodajom doniranog sezonskog i balkonskog cvijeća te trajnica, a prikupljena sredstva iskoristiti će se za kupnju antidekubitalnog madraca za potrebe mještana kojima je potrebna palijativna skrb te za nabavu didaktičke opreme za dječji vrtić.

Akcija će se odvijati ispred zgrade Općine Vinica u subotu, 22. travnja te subotu 29. travnja u vremenu od 10,00 do 18,00 sati , zatim u ponedjeljak, 24.travnja, od 15,00 sati u sklopu Markovog sajma pred Osnovnom školom Vinica te 25.travnja, na sam blagdan Sv.Marka ev. pred crkvom.

Centralni događaj ovogodišnjih Dana Općine svakako je svečana sjednica koja će se održati u subotu, 22. travnja u 18,00 sati. Na sjednici se očekuju istaknuti gosti, a tom prilkom će desetorici zaslužnih Viničanaca biti uručena javna priznanja. Također će biti uručene i dvije novčane nagrade najuspješnijim studenticama, a prije sjednice položiti će se cvijeće na grobove poginulih branitelja te kod centralnog križa za sve preminule Viničance i Viničanke.

U Osnovnoj školi Vinica koja također obilježava svoj dan, u ponedjeljak od 15,00 na dalje odvijati će se kviz znanja i spretnosti učenika 7.razreda, izložba minerala i kristala te „Markov sajam“ na kojem će učenici izložiti svoje rukotvorine.

U utorak 25.travnja, na sam blagdan Sv.Marka osim svete mise i tradicionalnog proščenja pred crkvom, u 17,00 sati održava se Prijateljska nogometna utakmica NK Vinica- NK Varaždin , a u 20,00 sati Viničanci će ponovo moći uživati u gostovanju Kerekesh teatra i predstavi „Očeš, nečeš doktor“ , ovaj put u sklopu Glumačkog festivala u Krapini. Predstava se održava u kino dvorani u zgradi Općine.

Subota, 29. travnja rezervirana je za svečanost Sv. potvrde, a obilježiti će se i Dan Hrvatskog zavičajnog društva viničkog kraja.

U nedjelju, 30 travnja od 7,00 sati održava se na ŠRC Ribnjak u Vinici 12. Kup Općine Vinica u športskom ribolovu.

Članice ŽVS Leluja iz KUD-a Vinica zajedno sa svojim gostima pripremaju koncert pod nazivom „Nek popevka zleči vse“ koji će se održati u nedjelju, 07. svibnja s početkom u   17,00 sati u kino- dvorani u zgrdai Općine.

ŠRK Vinica organizator je još jednog događaja, a to su „2. Šaranske noći “ – takmičenje u lovu ribe u trajanju od punih 48 sati, koje će se održavati na ŠRC Ribnjak počevši od 13,00 sati u petak, 12.svibnja .

Dani Općine Vinica završavaju koncertom Hrvatskog komornog orkestra iz Zagreba koji će se održati u nedjelju, 28.svibnja s početkom u 19,00 sati u župnoj crkvi Sv. Marka ev.

Za sve događaje ulaz je slobodan te pozivamo stanovnike da se uključe i odazovu na sve aktivnosti.

 DANI OPĆINE VINICA

 

 

 

 

Stranica 1 od 58