Ponovno, još jedanput, molim sve nadležne institucije posebno Državno odvjetništvo kao i sve ostale da prestanu davati nepotpuna izvješća sa terena, sa totalno neistinitim i neutemeljenim podacima jer time unose nemir i nelagodu među naše stanovništvo. Stoga se ponovno obraćam ovim priopćenjem svim nadležnima institucijama sa zamolbom da prestanu uznemirivati mještane naselja Donje Vratno, a koje se nalazi u Općini Vinica. Sve što nije dobro kao i u ovom dramatičnom slučaju za svaku je osudu pa tako i ja svojim priopćenjem osuđujem sve počinitelje. Međutim ponovljam kako se ne radi o žiteljima naše Općine Vinica i naselja Donje Vratno kako se u priopćenju navodi, već isključivo o žiteljima romskog naselja koje se nalazi na području   naših susjednih općina Cestice i Petrijanca. Naši mještani nisu ničim zaslužili takav neprimjeren i uznemiravajući tretman pa sam stoga primoram obratiti se ovim protesnim pismom svim nadležnim državnim institucijama od Sabora do Vlade, izjavio je ogorčeni načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Članice viničke veziljske sekcije „Fijolice“ prošlog su petka na Špancirfestu izložile svoje proizvode na štandu LAG-a Sjeverozapad čija je članica Općina Vinica. Naime, LAG je i ove godine zakupio mjesta kako bi se članicama omogućilo predstavljanje na Špancirfestu, uličnom festivalu jedinom takve vrste u državi.

Naše vrijedne članice imale su prekrasno uređen izložbeni prostor, pun raznih vrsta unikatnih ručnih radova, a posebnu pažnju privlačili su radovi s motivima viničkog kraja i naravno , sa motivima grozda.

Njihov je štand u pratnji zamjenika župana gosp. Tomislava Paljaka posjetio i načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

 

ROKOVO I U VINICI

Srijeda, Kol 23, 2017

Kod kapelice sv. Roka pokraj mjesnog gorblja u Marčanu, vinički župnik prečasni Valent Posavec odslužio je svetu misu u čast sv. Roka. Okupio se lijepi broj štovatelja tog sveca, a kojih je iz godine u godinu sve više. U svojoj propovijedi vinički župnik ukratko je iznio najvažnije stvari o sv. Roku. Sv. Rok potiče iz imućne obitelji koji je nakon smrti svojih roditelja svo svoje bogatstvo želio podijeliti sa siromasima tako da je prodao svo obiteljsko imanje. Na putu za Rim susreo se je sa bolesnicima oboljelim od opake bolesti kuge gdje i sam oboljeva,  ali uz Božju pomoć ostaje živ.    Sv. Rok na kraju umire kao zatočenik u zatvoru, a poslije njegove smrti dogodila su se razna čuda te mu je kao omiljenom svecu u Italiji podignuto preko 3000 crkava i kapela. Sveti Rok štuje se diljem Europe gdje također ima puno crkava i kapela kao i diljem Hrvatske koje nose ime omiljenog sveca zagovornika bolesnika.

VELIKA MEŠA U VINICI

Srijeda, Kol 23, 2017

Kod kapele Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pešćenici Viničkoj jučer je održano tradicionalno proštenje u čast Majici Božjoj ili Velika meša. U prisustvu velikog broja hodočasnika štovatelja Majke Božje svećano misno slavlje predvodio je velečasni Marko Zadravec župnik župe Donja Voća koji se u propovijedi osvrnuo na biblijski značaj i važnost Isusove majke Marije, zaštitnice svih vjernika a poglavito mladih. U prelijepom ambijentu okoliša kapelice bilo je i puno djece sa cvijećem u rukama koje je krajem mise bilo blagoslovljeno. Na misnom slavlju osim crkvenog pjevačkog zbora sudjelovali su i članovi puhačkog orkestra. Svima prisutnima, a posebno mladima i djeci na dolasku se zahvalio vinički župnik prečasni Valent Posavec.

Dana 10. kolovoza 2017.g. u večernjim satima, područje općine Vinica zahvatilo je jako olujno nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i kišom, a zatim tučom veličine oraha, koja je padala 25 minuta. Nebo se nad Vinicom doslovno zacrnilo, a olujni vjetar lomio je i čupao stabla te je jedno palo na privatnu kuću, a jedno ogromno stablo i to u Arboretumu palo je na Županijsku cestu 2029 pri čemu je oštećeno vozilo koje se u tom trenutku kretalo cestom. Vjetar je raskrivao krovove kuća i drugih građevina, a količina oborina uz jačinu vjetra onemogućavala je bilo kakvo kretanje prometnicama. Zbog poziva građana koji su u panici stizali sa svih strana, iz svih naselja i dijelova općine vatrogasna postrojba imala je pune ruke posla zbog uklanjanja porušenih stabala i raščišćavanja prometnica i terena. Područje Općine Vinica gotovo čitavu noć bilo je bez električne energije, a djelatnici Elektre čitavu noć otklanjaju kvarove. Sve štete će se moći tek danas sumirati, jer zbog nastalih šteta naši građani neprekidno zovu, rekao je načelnik gospodin Marijan Kostanjevac koji ovim putem moli sve za razumijevanje i strpljenje. Jednako tako danas će načelnik općine donijeti odluku hoće li se zatražiti proglašenje elementarne nepogode od župana Čačića.

Sanacija na kuriji Patačić

Srijeda, Kol 23, 2017

Ovih dana završili su radovi na već spomenutoj sanaciji preostalog dijela krovišta naše župne crkve sv. Marka Ev. Izvedeni radovi ukupne su vrijednosti 199.750,00 kuna, a sredstva je osiguralo Ministarstvo kulture iz ovogodišnjeg Programa radova na zaštičenim sakralnim građevinama i spomenicima kulturne baštine. U sklopu osiguranih sredstava su nastavljeni radovi i na sanaciji kurije Patačić u Vinici gdje će se ove godine u cijelosti odraditi nivelacijski radovi, dakle iskop zemlje tako da će se sada vidjeti stvarne visine podrumskog prostora . U sklopu ovogodišnjih radova izvršiti će se još i građevinski radovi koji se odnose na izgradnju dijela stropa u prizemnom dijelu zgrade a izvršiti će se i djelomična sanacija postojećih zidova.  Za nastavak radova na kuriji ove godine Ministarstvo je osiguralo sredstva u iznosu od 250.000.00 kuna, a iz istog izvora  osigurana su i sredstva u iznosu od 70.000,00 kuna za  stari  grad „Burg“ u Vinica Bregu. Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac je  sa predstavnikom izvođača radova  obišao je gradilište spomenute kurije u Vinici. 

U petak je u prostorijama Općine Vinice održan  radni sastanak na temu: Štete od lisica, i ostalih predatora,  ali i štete od divljači. Zbog učestalih pritužbi od strane mještana s područja naše općine na sve učestalije i velike štete prilikom ulaska lisica u naseljeno mjesto,  načelnik Općine Marijan Kostanjevac sazvao je radni sastanak na tu temu. Na radnom sastanku bili su predstavnici  PU Varaždinske, Lovačkog saveza Varaždinske županije, Veterinarske stanice Varaždin, Varaždinske županije i Lovačke udruge „Opeka“ Vinica. Na početku radnog sastanka načelnik je pozdravio sve prisutne,  zahvalio na dolasku te se ukratko  osvrnuo na problem  sa željom da se pokuša zajedničkim akcijama zaštiti naša domaćinstva koje zadnjih mjeseci i godina trpe velike štete od lisica.Načelnik je istaknuo  da mu je poznato da  se unutar 300 metara ne smije pucati, ali je isto tako naglasio kako smatra da  se jednom koordiniranom akcijom ipak može pronaći način da se zaštiti naše žitelje. Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije gospodin  Ivan Kutnjak rekao je da problem postoji i to ne samo na području Općine Vinica nego i u drugim općinama i gradovima Varaždinske županije. Zakon na žalost otežava bilo kakvu intervenciju lovaca na terenu na što se nadovezao i gospodin Labaš tajnik Lovačkog saveza, naglasivši kako čl. 64 Zakona o lovstvu sve govori. Također je naglašeno kako prema  čl.19 imovinu treba štiti vlasnik zemljišta,  ali su se prisutni isto tako složili da je suradnja ovakvog oblika svakako  dobra i da svi moraju odraditi svoj dio, a Općina mora donijeti program zaštite divljači. Gospodin Adamić predsjednik Lovačke udruge Opeka Vinica  osvrnuo se na problem nekontroliranog odlagana životinjskog otpada  od ( peradi, svinji i sl.) tako da u velikoj mjeri i to odlaganje privlači lisice. Predstavnik Veterinarske stanice na  upit načelnika da li postoje tragovi bjesnoće rekao je kako se danas bjesnoća premalo istražuje, a postoji velika opasnost ili stalna opasnost od bjesnoće koja je 100% smrtonosna, te se zato mora stimulirati lovce na odstrjel  lisica i neprekidno kontrolirati bjesnoću. Gospodin Matošić ispred PU Varaždinske pohvalio je ovakav sastanak i rekao kako se jedino na takav način može nešto kvalitetnog i napraviti, a također je i naveo da bi trebalo kupiti više pušaka za uspavljivanje na području županije. Prema riječima načelnika, svi prisutni zauzeli su stav i donijeli zaključak kako se taj problem mora dići na razinu svih Općina i Gradova u Varaždinskoj županiji, da treba dodatno  treba dodatno educirati mještane,  ali jednako tako i stimulirati lovce za svaku odstreljenu lisicu. Načelnik Općine Marijan Kostanjevac preuzeo je obavezu da se svi načelnici i gradonačelnici  u Varaždinskoj županiji čim prije sastanu i da cijelu problematiku još jednom proanaliziraju  te da se nakon toga o zajedničkom  stavu  obavijesti resorno Ministarstvo poljoprivrede i ministra gopodina Tološića. 

I ove su se godine članovi udruge „Konj, moj prijatelj“ u već tradicionalnom konjičkom mimohodu, u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, zaustavili i kod spomenika hrvatskog viteza Mladena Kasun u Vinici. Članovi udruge kao i predstavnici Općine i članovi UDVDR-a Klub Vinica, uz prisustvo majke poginulog Mladena, gospođe Ankice Kasun, članova obitelji, brojnih mještana i članova drugih braniteljskih udruga Varaždinske županije, položili su cvijeće i zapalili svijeće te odali počast našem poginulom hrvatskom vitezu Mladenu kao i svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Nakon polaganja cvijeća od strane Općine, majke Ankice pokojnog viteza Mladena, udruge viničkih branitelja i članova udruge „Konj moj prijatelj“ , svim prisutnima obratio se načelnik Općine, Marijan Kostanjevac, koji je na samom početku zahvalio svima na dolasku u ime svoje zamjenice Mirjane Jambriško i predsjednika Općinskog vjeća Marijana Mihalića i u ime predsjednika naše braniteljske udruge Ivana Krajcera, a posebno članovima udruge „Konj, moj prijatelj“ koji već 13. godina za redom održavaju ovu značajnu tradiciju, a potom se osvrnuo na ovaj veliki dan. „ Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja poseban je dan za sve stanovnike Lijepe Naše, to je dan kada odajemo počast svim braniteljima, pogotovo onima koji su svoje živote ugradili u temelje države Hrvatske i to nikada ne smijemo zaboraviti jer upravo su oni zaslužni što danas imamo našu samostalnu i slobodnu domovinu. „ -izjavio je načelnik općine Marijan Kostanjevac.

Prisutnima se obratio i vlč. Krunoslav Milovec , župnik iz Maruševca. koji je pozvao sve okupljene na zajedničku molitvu za sve naše branitelje i za našu najljepšu domovinu Hrvatsku. Velečasni Krunoslav izmolio je i  molitvu za sve hrvatske branitelje koju je on sam napisao.

Poslije molitve, načelnik Marijan Kostanjevac sve okupljene je pozvao na okrepu koju su pripremili članovi Udruge viničkih branitelja i Općina Vinica.

Na veliki dan za mladu državu Hrvatsku, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, izaslanstvo Općine u sastavu Ivan Krajcer, predsjednik UDVDR-a Klub Vinica, Marijan Mihalić, predsjednik Općinskog vijeća, Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika i Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, na grobu hrvatskog viteza Mladena Kasun, hrvatskog vojnika Daria Gašparić, kod centralnog križa i kod spomen obilježja ispred Crkve kao spomen na sve žrtve koje su svoje živote ugradili u temelje domovine Hrvatske.

Svim mještanima Općine Vinica

kao i stanovnicima Varaždinske županije te čitave Hrvatske

čestitamo

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

uz posebnu zahvalnost  hrvatskim braniteljima, obiteljima nestalih i

                                                                            poginulih i svima onima koji su dali svoj život u stvaranju Lijepe Naše.

 

                                                                                                          Načelnik Općine Vinica                             Zamjenica načelnika                          Predsjednik Općinskog vijeća                                                                                                                                                   Marijan Kostanjevac                               Mirjana Jambriško                                    Marijan Mihalić

                                                                                                          

 

 

 

 

 

Stranica 1 od 66