Povodom Dana priznanja Republike Hrvatske , a na inicijativu predsjednika Županijske organizacije HDZ-a te saborskog zastupnika g.Anđelka Stričaka , članovi Hrvatske demokratske zajednice kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr Franji Tuđmanu u Vinici, položili su cvijeće i zapalili svijeće.

Tom je prigodom vinički župnik prečasni Valent Posavec predvodio molitvu i izrazio zahvalu svim zaslužnima za taj veliki dan u hrvatskoj povijesti, pri čemu najveće zasluge zasigurno pripadaju dr Franji Tuđmanu.

Nakon toga, okupljenima se nakratko obratio saborski zastupnik g. Anđelko Stričak koji je spomenuo značaj i ulogu prvog hrvatskog predsjednika, ali je također naglasio i ulogu Vinice u kojoj su se gotovo u u ilegali pripremali pripadnici prvih oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Obilježavanje Vincekovog

Srijeda, Sij 17, 2018

Tradicionalno viničko Vincekovo i ove će se godine održati kod jednog člana Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica. Ovog puta to će biti u obiteljskim goricama gospodina Milana Mašića u Pešćenici Viničkoj .

Organizacijom ovogodišnjeg Vincekovog Udruga vinogradara Vinea“ iz Vinice i Općina Vinica nastavljaju tradiciju obilježavanja ovog blagdana koji je ujedno i prvi vinski svetac u godini. Vincekovo je blagdan kad i službeno započinju radovi u vinogradu – rezanje gorica .

Stoga udruga poziva sve svoje članove , kao i ostale vinogradare da se pridruže tom svečanom činu prve rezidbe gorica, koje će se uz blagoslov gorica, održati u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine s početkom u 15,00 sati.

Nakon službenog početka radova i blagoslova vinograda, glavno zajedničko druženje svih vinogradara održati će se dvorani u zgradi Općine.

Općina Vinica u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije organizira predavanje za poljoprivrednike na temu: Poticaji i subvencije koje mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači u 2018. godini.

Pozivaju se poljoprivrednici s područja Općine Vinica na spomenuto predavanje koje će se odnositi na mjere koje su sufinancirane od strane Županije i Općine: nabavka stada, kupnja opreme, sufinanciranje navodnjavanja, osiguranje usjeva, nasada, stoke, zaštitnih mreža i dr. aktivnosti.

Predavanje će se održati u srijedu, 17.01.2018. godine u 17,30 sati u dvorani za sastanke na I. katu u zgradi Općine Vinica.

U sklopu projekta Detox, Interreg Slovenija-Hrvatska, koji je financiran od strane Europske unije postavljena je interpretacijska ploča Općine Vinica sa važnim znamenitostima na području općine.

Postavljena ploča informativnog je i poučnog karaktera sa znamenitostima ucrtanim na karti Općine Vinica i njihovim nazivima na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku te slikama s QR kodovima koji upućuju na internetsku stranicu projekta ETNOTOUR gdje se nalaze tekstualni sadržaji o pojedinim znamenitostima.

Ploča je uz prethodno dobivenu suglasnost Osnovne škole Vinica postavljena na prostor ispred Osnovne škole, u neposrednoj blizini zgrade Općine, a djelatnici Općine Vinica zaposleni u sklopu javnih radova uredili su okoliš oko postavljene ploče.

Postavljanjem ploče na vidljivo i frekventno mjesto ispred škole pridonosi se vidljivosti projekta kao i njezinoj glavnoj namjeni - buđenju svijesti o potrebi očuvanja kulturne baštine, promociji i podizanju opće obrazovne i kulturne razine, kako domaćih tako i stranih posjetitelja Općine Vinica.

HGK – Županijska komora Varaždin u sklopu projekta Zeleno želimo organizira 3 besplatne radionice za poduzetnike koji posluju u turističkoj djelatnosti, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, restoranima, objektima tradicijskog pripremanja hrane, tradicijskim obrtima, gospodarstvima s etno zbirkama i svim drugim zainteresiranim osobama, osobito potencijalnim poduzetnicima u turističkom sektoru. 

Radionice su besplatne uz obaveznu on-line prijavu, a održavat će se od ponedjeljka 15. siječnja do srijede, 17. siječnja 2018. godine u prostoru ŽK Varaždin u terminu od 10,00 do 16,00 sati.

Poziv na radionicu

U nedjelju, 07.01.2018. u dvorani Općine Vinica održana je 2. Vinička glazbena večer u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Vinica koja je i ove godine okupila glazbenike s viničkog područja, gostujući zbor iz Cestice i neizostavnog promotora kajkavske pjesme Ivicu Pepelka i tako omugućila mnogobrojnim Viničancima prekrasnu glazbenu večer. Dvorana je i ovaj put bila premala za sve posjetitelje koji su uživali u predstavljanju izvođača i velikim pljeskom podržavali svaki nastup viničkih glazbenika.

2. Viničku glazbenu večer svojim su nastupom otvorile članice ŽVS Leluja pod vodstvom gospođe Katarine Pajtlar, a nakon njih publika je u jednom dahu odslušala nastup Pjevačkog zbora Stellarium Choir iz susjedne Općine Cestica koji vodi profesorica Gordana Kos Kolar. Za nastavak dobre atmosfere pobrinuli su Zagorski veseljaki i Marta Strmečki, a nastup Gabriele Hrženjak, studentice 2. godine Muzičke akademije u Ljubljani publika je kao i obično podržala velikim pljeskom. Viničkoj publici dobro poznati Vinički tamburaši dodatno su ugrijali atmosferu u dvorani s pjesmama „Na Štefanje“ i „Jurek i Barek“.

Mnogobrojnu publiku naročito je oduševio poseban gost večeri Ivica Pepelko s kojim je publika rado zapjevala svima dobro znane pjesme, a skladbu „Vse se mijenja“ s kojom su se predstavili i na Krapinskom festivalu, izveo je u duetu s Gabrielom Hrženjak.

Članovi TS Krijesnice, koje Viničanci poznaju i uživaju u njihovim izvedbama već gotovo 25 godina, na radost i uživanje, publici su se predstavili skladbama „Klet je prava apoteka“ i „Ja bum sebi lasi vužgal“. Puhački orkestar Hrvatskog viničkog zavičajnog društva koji djeluje već 15 godina pod vodstvom profesora Darka Navoja, svojim izvedbama skladbi: Božićni potpouri, Spanish eye i Spiel mit eine Polka, nikog u dvorani nije ostavio ravnodušnim.

Na kraju programa svim okupljenima u dvorani obratio se načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac i zahvalio svim izvođačima koji su svojim nastupima razveselili publiku te sponzorima koji su svojim donacijama pomogli da se održi 2. Vinička glazbena večer. Načelnik je uz zahvale pozdravio vijećnike Općinskog vijeća, predsjednika Općinskog vijeća Marijana Mihalića, zamjenicu načelnika Mirjanu Jambriško, prečasnog Valenta Posavca, a posebne pozdrave i zahvalu na posjeti uputio je saborskom zastupniku gospodinu Anđelku Stričaku koji je sa svojom suprugom vidno uživao u glazbenoj večeri. Zahvalio je i svim posjetiteljima koji su se okupili u ovako velikom broju što dokazuje da Viničanci njeguju tradiciju, vole i podržavaju domaću kajkavsku glazbu.

Na kraju ove glazbene večeri, svi izvođači otpjevali su pjesmu 'Narodil nam se kralj nebeski', u čemu im se pridružio i načelnik, a publika je zasluženo sve sudionike programa  nagradila iskrenim i snažnim pljeskom.

U nedjelju, 07. siječnja 2018. u dvorani zgrade Općine Vinica, održat će se 2. Vinička glazbena večer. I ovog puta nastupit će izvođači s viničkog područja: TS Krijesnice, Vinički tamburaši, Gabriela Hrženjak, Puhački orkestar Zavičajnog društva viničkog kraja, Zagorski veseljaki, ŽVS Leluja, zbor Stellarium iz Općine Cestica te gost večeri Ivica Pepelko.

2. Vinička glazbena večer održat će se u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Vinica s početkom u 17,00 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Na temelju prijave Općinskog povjerenstva Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda te prijedloga Državnog povjerenstva za procjenu šteta, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o dodijeli sredstva žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2017. godini.

Odluka o isplati sredstava donijeta je na zadnjoj sjednici Vlade u prošloj godini, a sukladno specifikaciji iz Odluke Općini Vinica dodijeljena su sredstva za naknadu štete od mraza i suše u iznosu od 205.720,00 kn. Temeljem popisa ostvaritelja prava na naknadu štete od suše i mraza te dodjeljenih iznosa od strane Državnog povjerenstva, sredstva će se u najkraćem roku isplatiti na Žiro-račun počevši od srijede, 03.01.2018.

Mještani Općine Vinica Novu godinu dočekali su tradicionalno na Trgu Matije Gupca uz zajedničko druženje i veliki vatromet. Doček na otvorenom po 6. put za radom organizirali su članovi DVD-a Vinica i Općina Vinica te pripremili dovoljne količine kuhanog vina i čaja za sve okupljene. Uz druženje i dobro raspoloženje mnogobrojni Viničanci su ispratili staru i zajedničkim odbrojavanjem dočekali Novu 2018. na viničkom Trgu. Prigodnu čestitku uputili su načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac i predsjednik DVD-a Vinica Ivica Lazar koji su svim okupljenima poželjeli sretnu i uspješnu Novu 2018. godinu. I ovaj put nisu izostali bečki valcer i veliki vatromet koji je oduševio sve okupljene na Novogodišnjem dočeku.

Koncesionar za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Općine Vinica DIMAX j.d.o.o. Varaždin  donio je Informativni plan obavljanja dimnjačarskih usluga na području Općine vinica u 1.i 2. mjesecu 2018. godine koji možete preuzeti ovdje.

Plan obavljanja dimnjačarskih poslova objaviti će se i putem oglasnih ploča.

Stranica 1 od 75