Pod pokroviteljstvom Općine Vinica, KUD Vinica ove subote, 27.listopada 2018. godine , organizira 18. Međunarodnu smotru folklora „Vinička jesen“. Uz domaćine te ŽVS "Leluja" i folklornu skupinu OŠ Vinica, na Smotri će nastupiti folkloraši iz Hrvatske (KUD "Benedikt" Svibovec Podravski, KUD "Bribir" Bribir, KUD "Trnovitica" Velika Trnovitica), Slovenije (Folklorna skupina KD "Rak" Rakek) i Austrije (Volkstanzkreis St. Oswald bei Plankenwarth).
Smotra će se održati u kino dvorani u zgradi Općine Vinice, s početkom u 18,00 sati, a ulaz je kao i svake godine besplatan.

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak predstavljene su aktivnosti projekta ''Kreativni seniori'' koji kroz program „Umjetnost i kultura 54+“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda zajedno provode Općina Donja Voća i Općina Vinica.

Cilj projekta je uključiti osobe starije od 54 godine u dramske, keramičarske, folklorne i likovne radionice kako bi se poboljšale njihove socijalne, kognitivne, emocionalne i kreativne vještine. Vrijednost projekta je  704.829,17 kuna.

Načelnik Općine Voća Krunoslav Jurgec rekao je tom prilkom kako je ideja da se seniori u ruralnim sredinama na neki način socijaliziraju i uključe u društevni život obje Općine.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevec  izjavio je kako će se u Vinici održavati plesne i dramske radionice te je putem pozvao ne samo mještane dviju Općina već sve zainteresirane ljude iz susjednih općina da se uključe u radionice.

Konferenciji su između ostalih prisustovali i voditelji likovne, dramske i keramičarske radionice Ivan Mesek, Jan Kerekeš i Vesna Osojnički.

U OŠ Vinica u petak je bilo je posebno svečano. Povodom Dana kruha učenici su uz pomoć svojih majki i baka pripremili razne vrste kolača i kruha te ih donijeli u školu u znak zahvalnosti za plodove zemlje. Kako bi događaj bio još svečaniji učenici su sa svojim učiteljima pripremili priredbu u kojoj su nastupili članovi folklora, zbora i dramsko - recitatorske grupe. Priredbu su popratili i roditelji učenika te načelnik Općine Vinca Marijan Kostanjevac. Nakon prigodnog  programa vinički župnik, prečasni Valent Posevec, blagoslovio je pripremljene krušne proizvode i ostale plodove zemlje koje su svi prisutni nakon toga blagovali. 

U skladu s člankom 11. Zakona o pravu na pristup informacijama ("Narodne novine" broj 25/13. i 85/15.),  člancima  37. i 38. Zakona o proračunu ("Narodne novine" broj 87/08, 136/12 i 15/15.)  te zaključkom Načelnika Općine Vinica utvrđeni Nacrt prijedloga proračuna Općine Vinica za 2019. godinu upućuje se na prethodnu raspravu sa zainteresiranom javnošću. Svi zainteresirani svoje  primjedbe i prijedloge mogu dostaviti na propisanom obrascu do 09.11.2018. godine, a nakon prikupljenih mišljenja i prijedloga utvrditi će se konačni prijedlog Proračuna Općine Vinica koji će se uputiti Općinskom vijeću na donošenje. 

Nacrt prijedloga Proračuna Općine Vinica za 2019. godinu

Obrazac za sudjelovanje  u javnoj raspravi

Cvjetne gredice ispred zgrade Općine Vinica uvijek su lijepo uređene i zasađene sezonskim cvijećem.

I ovaj put uređenje nije izostalo, a za to se po običaju pobrinula SŠ Arboretum Opeka čiji su djelatnici danas ponovo uredili gredice. Uklonili su dosadašnje, osmislili izgled i zasadili nove sadnice iz vlastitog uzgoja. Rezultat je to dobre višegodišnje suradnje Općine Vinica i SŠ Arboretum Opeka, a prostor pred Općinom je zahvaljujući tome ponovo u cvijeću.

 

- U Općini Vinica oduvijek posvećujemo veliku pažnju  uređenju javnih površina i ukrašavanju cvijećem pa su tako  u sklopu jesenskog uređenja općinskih  javnih površina, sadnicama maćuhica  ukrašene  i sve ostale cvjetne gradice  u svim naseljima Općine Vinica.  Sadnju na ostalim cvjetnim gredicama obavili  su djelatnici zaposleni u Općini kroz program javnih radova, a nabava sadnica financirana je iz općinskog proračuna, izjavio je  načelnik Općine  Marijan Kostanjevac. 

Prošlog je petka u prostoru viničke tradicijske kuće održana posljednja od 8 radionica planiranih u sklopu odvijanja projekta „DETOX - Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine“, financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji se provodi u okviru programa međunarodne suradnje Interereg V-A Slovenija – Hrvatska 2014-2020. Kao što sam naziv kaže, tema radionice „Viničko cvijeće“ bila je posvećena vezenju cvjetnih motiva te izradi cvijeća od papira te ostalih prirodnih materijala kao dijeliću viničkog etno nasljeđa. U radionici su sudjelovali učenici i učitelji Osnovne škole Vinica i Srednje škole „Arboretum Opeka“  ,članice udruge žene iz Vidovca i udruge „Stara brv“ iz Donje Voće, a svima su svoje znanje u izradi cvijeća i vezenju cvjetnih motiva nesebično prenijele članice KUD-ove veziljske sekcije „Fijolice“ predvođene g-đom Josipom Pižeta. Osim g-đe Rajke Tršinski, ravnateljice SŠ "Arboretum Opeka", radionicu je posjetila i g-đa Mirjana Jambriško, ravnateljica OŠ Vinica, ujedno i zamjenica načelnika Općine Vinica.

Kroz radionice održane u sklopu projekta DETOX od kojih su tri bile posvećene izradi ručnih radova, tri radionice bile su vezane uz pripremu tradicijskih kolača i običaje uz Božić i Uskrs, a preostale su bile posvećene viničkoj narodnoj nošnji i pričama iz zanimljive povijesti Vinice, dijelovi bogate viničke kulturne i etno baštine prezentirani su mladim naraštajima, čime je dostignut jedan od ciljeva projekta.

12. posjet Jarmini

Ponedjeljak, Lis 22, 2018

Općina Vinica i ove godine sudjeluje u organizaciji odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima, Mladenu Kasunu i njegovim suborcima, kod spomen obilježja u mjestu Jarmina u Vukovarsko - srijemskoj županiji.

Posjet je organiziran za dan 9. studenog (petak) 2018. godine.

Građani općine Vinica, zainteresirani za odlazak u Jarminu mogu se javiti u Jedinstveni upravni odjel Općine Vinica te rezervirati mjesto, uz uplatu participacije u troškovima putovanja, u iznosu od 50,00 kuna po osobi.

U sklopu projekta DETOX koji se odvija u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija - Hrvatska 2014-2020 te se financira iz europskog fonda za regionalni razvoj 50-tak predstavnika partnerske općine Sv. Andraž v Slovenskih goricah posjetilo je proteklog vikenda Općinu Vinica. U sklopu posjeta nasši su gosti razgledali viničku tradicijsku kuću gdje su mogli degustirati „Vinički jeger“ koji proizvodi OPG Špoljar te pogledati izložbu ručnih radova marljivih članica viničke veziljske sekcije „Fijolice“ . Nakon razgledavanja viničke tradicijske kuće prošetali su i parkom Arboretum Opeka.

Čestitka povodom Dana neovisnosti

Ponedjeljak, Lis 22, 2018

8. listopada prije 27 godina Hrvatski je sabor donio povijesnu Odluku o raskidu državnopravnih veza s bivšom državom čime je ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda o suverenoj i samostalnoj državi u kakvoj danas živimo.

Koristimo priliku da iskažemo zahvalnost našim braniteljima i svima koji su u postizanje i očuvanje neovisnosti Republike Hrvatske uložili svoj rad i znanje, a posebice onima koji su za nju položili svoj život.

Uz ponos i sjećanje na sve njih, svim građanima Republike Hrvatske, a posebice stanovnicima Općine Vinica čestitamo Dan  neovisnosti!

 

                                                                      Općinsko vijeće Općine Vinica i predsjednik Marijan Mihalić

Zamjenica načelnika Mirjana Jambriško

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac

 

Stranica 1 od 89