ODRŽANE 3. ŠARANSKE NOĆI

Subota, Svi 26, 2018

Proteklog vikenda u na akumulaciji Vinica, tzv. Ribnjaku, u organizaciji ŠRK Vinica i pod pokriviteljstvom Općine Vinica održano je takmičenje u šaranskom ribolovu pod nazivom“ Šaranske noći“. Ovo je treća godina održavanja ovog natjecanja koje je specifično zbog neprekidnog trajanja od 72 sata, a boduje se samo ulov određene vrste ribe. Ove godine bilo je prijavljeno 12 ekipa iz Varaždinske i Međimurske županije s kojima članovi ŠRK Vinica već duže vrijeme dobro surađuju. Prema riječima organizatora, iako je tek treća godina održavanja natjecanja interes takmičara je velik, a zadovoljni su i natjecatelji jer su svi imali dobre ulove. Na natjecanju je zabilježen sveukupan ulov više od 200 kg ribe, najveći šaran težio je 7,600 kg, najveći amur 6,805 kg, a sva ulovljena riba  nakon vaganja vraćena je u ribnjak.  Pobjedila je ekipa iz Međimurja CT Šogori s 45,255 kg ulovljene ribe, drugo mjesto zauzeli su CT Dream Team iz Sračinca s ulovom od 33,323 kg, a treće CT Dabrovi  iz Ivanca s 28,370 kg. Natjecanje je obišao i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je pozdravio sve takmičare i pohvalio članove ŠRK Vinica na dobroj organizaciji.


Ove nedjelje u Općini Vinica održan je dječji festival „Kajkavska kulturna baština“ u organizaciji Udruge „Glazbena baština“ Varaždin, pod pokroviteljstvom Općine Vinica, Osnovne škole Vinica, grada Varaždina, Glazbene agencija „Loop“ Varaždin, Copy centra Habulan i Horvat univerzal Varaždin.

Prema riječima organizatora, ovo je prva godina održavanja festivala i kao mjesto održavanja izabrana je Općina Vinica, a u narednim godinama festival bi trabao mijenjati mjesto održavanja diljem našeg područja. Izvođači su djeca, učenici osnovnih škola koji izvode pjesme kajkavskog govornog područja, čime se želi promicati kajkavska govorna i glazbena baština.

Na samom početku festivala, predstavnik organizatora g. Knapić zahvalio je Općini Vinica i načelniku Marijanu Kostanjevcu što su prepoznali ovaj projekt kao vrijedno događanje i omogućili da se prvi festival održi u Vinici te izrazio nadu da će se Općina uključiti i u idućim godinama i da će festival imati svoj nastavak. Puna dvorana posjetitelja pokazuje da je i publika prepoznala festival kao interesantan i vrijedan, a po reakcijama publike koja je uživala u pjesmama malih izvođača izgleda da će festival imati ne samo nastavak nego i svoju vjernu publiku koja će pratiti ovaj događaj i u narednim godinama.

Na festivalu su predstavljene 22 pjesme koje su izvodili učenici Osnovnih škola iz Sračinca, Petrijanca, Cestice, Višnjice, Kneginca, Vinice i DND Varaždin uz glazbenu pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra kojim je ravnao dirigent g. Zlatko Sokić.

Vinički osnovnoškolci predstavili su se pjesmama „Po lojtrici gor i dol“ u izvođenju zbora OŠ Vinica, „Da sam ti lasima zvezala roke“ u izvođenju Janje Malić, „Kaj nam pak moreju“ koju je otpjevao Vokalni sastav OŠ Vinica, duet Ana Maria Hrgar i Roko Rožmarić , „Oko jene hiže“ izvele su Doroteja Sedlar i Karla Rožmarić, a sve pod mentorstvom prof. Gordane Kos Kolar. Voditelji festivala također su bili učenici OŠ Vinica, Petar Galeković i Nika Hrnčić  koje je pripremila učiteljica Božidarka Hošnjak.

Završnu pjesmu „Po lojtrici gor i dol“ koju su izveli zbor OŠ Vinica zajedno sa svim izvođačima, zapjevala je i publika koja je velikim pljeskom podržavala sve izvođače tijekom cijelog trajanja koncerta.

Na kraju festivala okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica te je u ime svih vijećnika Općine Vinica, predsjednika vijeća g. Mihalića, zamjenice gđe Mirjane Jambriško i u svoje osobno ime zahvalio svim sudionicima, malim izvođačima i njihovim mentorima koji su se predstavili na festivalu, kao i svim posjetiteljima koji su došli podržati izvođače i ovaj dječji festival . Načelnik je pohvalio sve sudionike festivala i izrazio sreću što se prvi festival održao baš u Vinici.   - Općina Vinica prepuruča se za nastavak suradnje i iduće godine i nek „Kajkavska kulturna baština“ živi za navek, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac na kraju svojeg govora.

 

 

 

Uz potporu Ministarstva kulture,   Hrvatski  komorni orkestar  i ove će godine, po već ustaljenom običaju, jedan od svojih koncerata održati  u crkvi Sv. Marka ev. u Vinici.   Na repertoaru  koncerta   Hrvatskog komornog orkestra u Vinici   ovog će se puta  naći   odabrana dijela  Ottorina Respighia,  Felixa Mendelssona Bartholdya,  Miroslava Miletića te Michele  Mangani, a pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića .     

Koncert će se održati  u  nedjelju  27. svibnja 2018. godine s početkom u 19,00 sati.  Koncert Hrvatskog komornog orkestra  zadnji  je u nizu događaja kojima su obilovali ovogodišnji Dani Općine Vinica.

U subotu, 26. svibnja,  u dvorani Općine Vinica održati će se književna tribina te predstavljanje knjige „Polje krvavih ruža“.  Autor knjige je  Marko Leskovar, mag. teologije  iz Gornjeg Ladanja, a knjigu će predstaviti predstavnici nakladničke kuće  „ZIGMA“.

    Knjiga „Polje krvavih ruža“  pisana je za kršćanske vjernike koji traže vremenom iskušana tumačenja onoga što doživljavaju nasljedujući Krista te kako je rekao urednik, biti će nam drago kad je pročitamo jer će nam u nastavku života poslužiti kao mali priručnik za traženje odgovora  o najvažnijim pitanjima duhovne prirode i uvijek ćemo težiti da nam knjiga bude na dohvat ruke.

    Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu pozivu na promociju knjige te svojim dolaskom uveličaju ovaj događaj.

   Predstavljanje knjige počinje u 17,00 sati , a ulaz je slobodan.

U srijedu, 16. svibnja 2018. godine načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac i ministrica Gabriela Žalac potpisali su Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava u iznosu 200.000,00 kn. Sredstva je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

Općina Vinica prijavila je na javni poziv Ministarstva u okviru spomenutog Programa projekt sanacije klizišta u vrijednosti  880.000,00 kn za sanaciju klizišta na nerazvrstanim cestama u naselju Vinicabreg.

- Ovih 200.000,00 kn omogućiti će početak radova cjelokupne sanacije. Osim dodjeljenih sredstava od strane Ministarstva u troškovima sanacije sudjeluje i Općina Vinica sa minimalno 20% vlastitih sredstava. Kako je klizište izuzetno veliko i zahtjevno, a procjenjena vrijednost radova daleko veća od dodjeljenih sredstava, mi ćemo sa radovima započeti te sa strukom utvrditi koji radovi će se izvoditi ovom provom fazom sanacije, izjavio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac.


U organizaciji ŠRK Vinica i pod generalni pokriviteljstvom Općine Vinica, u sklopu obilježavanja Dana Općine Vinica održat će se takmičenje u ribolovu na šarane, “ 3. ŠARANSKE NOĆI“ .

U ribolovu šarana koje traje 72 sata neprekidno, ove će godine sudjelovati 12 ekipa sa po 2 takmičra iz Varaždinske i Međimurske županije, a natjecanje će se održati od 18. do 20. svibnja na ribnjaku Vinica.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane posjetitelje na „3. ŠARANSKE NOĆI“ na druženje i uživanje u prirodi!

U nedjelju, 13.svibnja, u Vinici je obilježena 27. obljetnica osnutka 5. bojne 1.A brigade „Tigrovi“.

Članovi Udruge 5.bojne 1.A brigade predvođeni predsjednikom Damirom Štefuljem već tradicionalno na svoju obljetnicu dolaze u Vinicu, gdje je bojna i osnovana. Predsjednik Udruge Štefulj ukratko se osvrnuo na ratni put bojne te nabrojio sve operacije u kojima su sudjelovali u tijeku obrambenog Domovinskog rata. Obilježavanju obljetnice prisustvovali su i Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge veterana „Tigrovi“, gospodin Puja ispred 7. gardijske brigade kojoj je 5. bojna preustrojem pripojena, članovi Viničke udruge branitelja s predsjednikom g. Krajcerom i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Predsjednik „Tigrova“ g. Vučemilović čestitao je svojim kolegama na obljetnici , zahvalio načelniku i Općini Vinica na dobroj suradnji te se ukratko osvrnuo na tekovine obrambenog Domovinskog rata koje se svode na par događanja u Republici Hrvatskoj, što nije dobro.

Načelnik Općine Marijan Kostanjevac pozdravio je sve pripadnike i članove Udruge 5 . bojne i zahvalio svim članovima „Tigrova“ na velikom doprinosu obrani Republike Hrvatske, a također je istaknuo da odnos prema svim braniteljima nije dobar i da takav odnos naši branitelji nisu zaslužili.

Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća kod spomenika 5. bojne u Vinici svi prutni uputili su se ispred mjesnog groblja kod spomen obilježja hrvatskom vitezu Mladenu Kasunu, pripadniku Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „Roda“ i tamo zapalili svijeće.

Kao jedan od sadržaja ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana Općine Vinica u nedjelju, 20. svibnja 2018.godine u Dvorani zgrade Općine Vinica održati će se Dječji festival „Kajkavska kulturna baština“ . 

Dječji festival „Kajkavska kulturna baština“ jedan je od projekta Udruge „Glazbena baština“ Varaždin koja je osnovana s ciljem promicanja i očuvanja kajkavske govorne i glazbene kulturne baštine, a Općina Vinica je jedan od ovogodišnjih partnera u projektu.

Na dječjem će festivalu sudjelovati učenici osnovnih škola iz Vinice, Sračinca, Petrijanca, Cestice, Višnjice, Kneginca i DND Varaždin, sve uz glazbenu pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra.

Početak dječjeg festivala je u 19,00 sati, a ulaz je slobodan.

kajkavska kulturna baština plaka

 

Cvjetne gredice ispred zgrade Općine Vinica uvijek su lijepo uređene i zasađene sezonskim cvijećem.

I ovaj put uređenje nije izostalo, a za to se po običaju pobrinula SŠ Arboretum Opeka čiji su djelatnici danas ponovo uredili gredice. Uklonili su dosadašnje, osmislili izgled i zasadili nove sadnice iz vlastitog uzgoja. Rezultat je to dobre višegodišnje suradnje Općine Vinica i SŠ Arboretum Opeka, a prostor pred Općinom je zahvaljujući tome ponovo u cvijeću.

Stranica 1 od 82