U župnoj crkvi Sv.Marka  ev. u Vinici jučer je služena pjevana sveta misa zahvalnica prvom hrvatskom predsjedniku, ujedno  i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice. Misu je predvodio  vinički župnik prečasni Valent Posavec  naglasivši u   propovijedi  kako se uvijek i na svakom  mjestu trebamo zahvaljivati Bogu što smo   imali predsjednika Tuđmana.  Bio je to mudar čovjek i  veliki državnik u presudnim trenucima stvaranja naše neovisne države,  hrabar i odlučan u obrani domovine,  vizionar koji je Hrvatsku  vidio u EU i NATO-u,  čovjek kojeg ćemo pamtiti po geslu „Sve za Hrvatsku,  Hrvatsku ni za što!“  i kojeg  se hrvatski narod treba  prisjećati  s  poštovanjem .

Prije mise, članovi HDZ-a Vinica položili su cvijeće i zapalili svijeću ispred  spomen obilježja  prvom hrvatskom predsjedniku  te izmolili molitvu zahvale i molitvu za pokoj njegove duše.

 

 Dana 13.12.2018.g. u  17:00 sati u prostorijama OŠ Klenovnik, biti će predstavljeni radovi na uređivanju šuma šumoposjednika na području gospodarske jedinice: „Vinički bregi-Klenovnik“

 

Program gospodarenja za GJ „Vinički bregi-Klenovnik“ obuhvaća katastarske općine: Klenovnik, Donja Voća, Gornja Voća, Natkrižovljan i Vinicabreg

  

Naručitelj radova izrade programa gospodarenja šumama šumoposjednika je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba.

Izvođač radova je Pro Silva d.o.o., Trg senjskih uskoka 1-2, 10 020 Zagreb.

 

Pozivamo sve zainteresirane šumoposjednike i predstavnike jedinica lokalne samouprave da se odazovu predavanju.

 

Predavanje organizira i vodi Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, Podružnica Varaždinske županije.

 

Za Hrvatsku poljoprivredno-šumarsku savjetodavnu službu: Suzana Gotal, dipl.ing.šum. viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika,

Za izvođača radova: Denis Stojsavljević, dipl.ing.šum.

 

Općina Vinica na temelju članka 96. stavak 3. Zakona o prostornom uređenju („Narodne novine“ broj 153/13 . i 65/17.) te Zaključka o utvrđivanju Prijedloga II.Izmjena i dopuna PPUO Vinica i upućivanja   na javnu raspravu , KLASA: 350-02/18-01/16 , URBROJ: 2186/011-03-18-2   od dana   14. studenog 2018.godine, objavljuje

JAVNU RASPRAVU

o Prijedlogu

II.Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Vinica 

Članak 1.

Javna rasprava o Prijedlogu II.Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Vinica održati će se od   10.   do   20. prosinca 2018. godine.

Članak 2.

Za vrijeme trajanja javne rasprave Prijedlog II. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Vinica bit će   izložen na javni uvid u prostorijama Općine Vinica, Marčan, Vinička 5, svakog radnog dana u vremenu od 09:00 do 14,00 sati.

Članak 3.

Javno izlaganje o Prijedlogu II. Izmjena i dopuna PPUO-a Vinica održati će se  dana 12. prosinca (srijeda) 2018. godine s početkom u   18,00 sati u dvorani za sastanke na 1. katu zgrade Općine Vinica, Marčan, Vinička 5, 42207 Vinica.

Članak 4.

Javnopravnim tijelima određenim posebnim propisima uputiti će se posebna pisana obavijest o održavanju javne rasprave.

Članak 5.

Obavijest o javnoj raspravi o Prijedlogu II. Izmjena i dopuna PPUO Vinica biti će objavljena najmanje   8 dana prije početka iste na web stranici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i na stranicama Općine Vinica.

Članak 6.

Očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog II Izmjena i dopuna PPUO Vinica mogu se izjaviti usmeno u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja, upisati u Knjigu primjedbi za vrijeme trajanja javnog uvida, dostaviti u pisanom obliku ili putem pošte zaključno do zadnjeg dana trajanja javne rasprave na adresu : OPĆINA VINICA, Marčan, Vinička 5, 42207 .

Očitovanja, mišljenja, prijedlozi i primjedbe koji nisu dostavljeni u roku ili nisu čitko napisani i ne sadrže ime i prezime te adresu podnositelja neće se uzeti u obzir u izradi Izvješća o javnoj raspravi .

SAŽETAK  (naslovnica)

SAŽETAK 

K1_KORISTENJE I NAMJENA POVRSINA

K2A_INFRASTRUKTURA_POSTA_TELEKOM_ENERGETIKA

K2B_INFRASTRUKTURA_VODNOGOSP_OTPAD

K3_1_UVJETI KORISTENJA_UREDJENJA I ZASTITE PROSTORA

K3_2 PLANSKE MJERE ZASTITE

K4a_GP VINICA_LADANJE_VRATNO

K4b_GP VINICABREG_GOR_PESECNO

 

 

                     

                 

                     

                   

                  

                      

 

 

 

 Sveti Nikola ni ove godine nije zaboravio posjetiti  viničke mališane , njih više  od 360,   koji su ga nestrpljivo očekivali u zgradi Općine .

Dočekujući svog najdražeg sveca,  učenici Osnovne škole Vinica pripremili su priredbu pod vodstvom učiteljica Lucije Vočanec  i Marijane Majhen.  Mališani  u pratnji svojih  roditelja   uživali su u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, ali pravo oduševljenje zavladalo je ipak kad se pojavio Sveti Nikola.  Uz poruku djeci  da budu dobra,  sretna i vesela,  najmlađem uzrastu sv. Nikola i i osobno je  podijelio prigodne poklone.  S obzirom na velik broj djece osigurani su vjerni pomagači koji su djelili poklone svoj ostaloj djeci, a to su i ove godine bile članice Odbora za pripremu i organizaciju Nikolinja na čelu sa zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriško. Gospođa Jambriško na samom početku programa pozdravila je svu djecu i roditelje  te se zahvalila svima koji su omogućili održavanje Nikolinja u Vinici, a posebno Općini Vinica koja je i ove godine osigurala sredstva u Proračunu za nabavu prigodnih darova.  Priredbi u čast Svetog Nikole prisustvovao je i načelnik Općine Vinica  Marijan Kostanjevac.  

 

05. prosinca načelnik Marijan Kostanjevac te zamjenica načelnika Mirjana Jambriško  održali su prijem za učenike srednjih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja.  Naime, na temelju javnog poziva upućenog učenicima srednjih škola koji se školuju za deficitarna zanimanja, pristiglo je 11 prijava. Svi učenici koji  su  predali prijave zadovoljavaju tražene uvjete te  je načelnik  prilikom prijema svakom od njih uručio Odluku o mjesečnoj novčanoj potpori u iznosu od 200,00 kn.  Tijekom kratkog obraćanja načelnik  je izrazio zadovoljstvo što su  se odlučili  školovati za jedno od deficitarnih zanimanja poželjevši im pri tom puno uspjeha u  preostalom školovanju i brzi pronalazak posla u Hrvatskoj nakon  završetka škole.   

Novčane potpore za  4 mjeseca  od početka školske godine bit će isplaćene na račune učenika u slijedećih nekoliko dana.

 

Župan mag. Janez Kramberger  i  djelatnici općinske uprave Općine Lenart  u utorak  su zaključili projekt „DETOX“  radnim posjetom  partnerskim  općinama  Donja Voća i Vinica.  U Općini Donja Voća gdje ih je  dočekao načelnik Kruno Jurgec razgledali su tradicijsku voćansku kuću  uređenu u  sklopu zajedničkog prekograničnog projekta „DETOX“, a  u nastavku su posjetili Općinu Vinica i viničku tradicijsku kuću, također uređenu  kroz spomenuti projekt. Tamo ih je  dočekao i pozdravio načelnik Općine Marijan Kostanjevac. Župan mag. Janez Kramberegr  i načelnici Općina Donja Voća i Vinica izrazili su zadovoljstvo rezultatima prekograničnog projekta postignutim na  području infrastrukture i drugih aktivnosti koje su bile realizirane u toku dvije godine koliko je trajao projekt „DETOX“.  Nakon kraćeg zadržavanja u Općini Vinica, zajedno s viničkim načelnikom koji im je  bio domaćin za boravka u Hrvatskoj,  gosti su krenuli put Zagreba, u  dogovoreni  posjet Hrvatskom saboru.  Goste je  Saboru  dočekao i primio zastupnik  g.Davor Ivo Stier, raniji ministar vanjskih poslova,  a tijekom susreta bilo je govora o prekograničnoj suradnji, aktualnim  prekograničnim projektima i sredstvima koja Europska unija u novom proračunu   osigurava upravo za te namjene odnosno za  jačanje prekogranične suradnje. Za vrijeme susreta pridružio im se i saborski zastupnik  g. Anđelko Stričak, a za uspomenu su napravljene i zajedničke fotografije. U pratnji saborskih zastupnika, gosti iz Slovenije nakratko su se našli i na galeriji sabornice u kojoj je  u tijeku bila sjednica.

Po završetku susreta sa saborskim zastupnicima i izlaska iz zgrade Sabora,  gosti iz Slovenije su  sasvim slučajno,  imali prilike susresti se s hrvatskim premijerom g.  Andrejem Plenkovićem koji je pred zgradom Vlade čekao albanskog kolegu.

-          U kraćem razgovoru objasnio sam premijeru kako su to naši slovenski prijatelji s kojima smo ostvarili  kvalitetnu prekograničnu suradnju,  premijer se pozdravio sa svakim od njih, a bilo je još malo vremena da se za uspomenu napravi  i zajednička fotografija  , rekao je načelnik Marijan Kostanjevac. 

Po odlasku s Markovog trga, gosti iz Slovenije  kroz Kamenita vrata spustili  su se na tržnicu Dolac pa do Trga Bana Jelačića u razgledavanje  zagrebačkog adventa.

 

 

Direktor „Čistoće“ g. Davor Skroza u pratnji načelnika Općine  Marijana Kostanjevca posjetio je Dječji vrtić „Sreća“.  Iako je još bilo rano jutro, djeca su već  dobro raspoložena  i vesela dočekala goste  koji su im na poklon  donijeli 5 kutija soka od jabuka.  G. Skroza  rekao je tom prilikom djeci i tetama kako se radi o čistom prirodnom soku  napravljenom od ekološki  uzgojenih jabuka iz voćnjaka koji  „Čistoća“  posjeduje i obrađuje.

Ravnateljica Kristina Posavi zahvalila je u ime djece i svih teta  na poklonu i lijepoj gesti  koja je još više uljepšala  djeci vrijeme adventa i darivanja.

 

Nalazimo se u vremenu Došašća u najljepše godišnje, ali i predbožićno vrijeme pa je tako i Općina Vinica u tom vremenu skromno, ali s veseljem i na vrijeme, kao i svake godine okićena od Gornjeg Ladanja do Donjeg Vratna. Već po tradiciji, i ove godine su naši mališani iz dječjeg vrtića „Sreća“ okitili božićno drvce na Trgu Matije Gupca. Ukrašavanju božićnog drvca u centru Vinice na Trgu Matije Gupca sudjelovale su tete iz vrtića i načelnik Marijan Kostanjevac, koji je pohvalio mališane i zahvalio njihovim tetama na prekrasnim ukrasima koji su zajedno izradili, . Djeca su radosno uz pjesmu i veselje okitila božićno drvce koje simbolizira radost okupljanja u obitelji te nadu i vjeru u bolje sutra koje donosi Isusovo rođenje. Božićno drvce veselo dočekuje svakog prolaznika i putnika koji prolazi kroz našu Vinicu.  Božićno drvce veselo dočekuje svakog prolaznika i putnika koji prolazi kroz našu Vinicu.  Nakon uspješnog kićenja drvca za uspomenu je napravljena „milenijska“ fotografija svih sudionika. 

U subotu 1. prosinca,  vinički su vinogradari u suradnji sa Općinom Vinica organizirali 1. Dan otvorenih pondruma. Nakon okupljanja kod zgrade Općine te pića dobrodošlice, vinogradari su krenuli na put prema Pešćenici Viniičkoj, do klijeti obitelji Milana Mašića gdje ih je dočekao doručak, naravno uz „kupicu“ dobrog vina. Nakon kraćeg odmora krenuli su iz Pešćenice Viničke prema Vinicabregu te se usput, prema planu i hodogramu pohoda zaustavili kod slijedećih domaćina , obitelji Abraham –Štromar. Treća destinacija na pohodu bila je kod klijeti obitelji Marijana Florjanovića, a nakon kraćeg zadržavanja, vinogradari si krenuli do slijedeće destinacije. Bila je to klijet obitelji Leskovar u Vinicabregu, gdje je osim vlasnika, vinogradare dočekao i pozdravio i velečasni Mario Filipović, župnik natkrižovljanski, koji ih je pozvao da na svom pohodu posjete crkvu Sv. Barbare i obnovljeni župni dvor. Vinogradari su prihvatili poziv velečasnog Maria koji ih je poveo u razgledavanje crkve upoznavši ih pri tom sa  životom i dijelima  Sv. Barbare. Nakon zajedničke molitve, vinički su vinogradari krenuli do slijedeće destinacije – obiteljske klijeti Stjepana Kovačića, predsjednika Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica gdje su se uz okrijepu kratko odmorili i zadržali.

Do posljednje destinacije bio je i najduži put jer se od Natkrižovljana krenulo do obiteljske klijeti Branka Gerbusa u Sobrnju. Uz okrijepu za vinogradare koju je domaćin pripremio, sudionike pohoda dočekali su i muzikaši , TS „Frajkani“ . No unatoč dobrom raspoloženju, mogućnosti za dulje zadržavanje nije bilo obzirom da se već spustio mrak pa su vinogradari krenuli natrag prema polazištu, do općinske zgrade gdje ih je čekao grah sa špekom i kobasicama, pripremljen u režiji majstora Iveka Martinčevića.

Nakon obilaska svih šest destinacija i cjelodnevnog pješačenja, vinogradari su se konačno mogli opustiti, probati pripremljeni grah te uživati uz Frajkane i dobro vino.

-          Ovo je doista bilo jedno lijepo iskustvo i lijepo druženje, poslužilo nas je prekrasno vrijeme, svugdje smo bili lijepo dočekani i počašćeni dobrim vinima, narescima i domaćim kolačima. Zato hvala svima koji su se odazvali ovoj inicijativi, hvala svim domaćicama i domaćinima jer nam je doista bilo prekrasno pa treba već početi razmišljati  o slijedećem pohodu, izjavili su predsjednik Udruge vinogradara „Vinea“ Vinica Stjepan Kovačić,   zamjenik Pero Leskovar i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

 

Poštovani,

Pozivamo Vas na sudjelovanje u kulturno-kreativnim radionicama u okviru EU projekta „Kreativni seniori“.

Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, uspostavom kulturno-kreativnih aktivnosti u ruralnim područjima Varaždinske županije. Tijekom provedbe projekta uspostavljena su dva Otvorena kreativna i kulturna studija (prostora za djelovanje), u općini Donja Voća i Vinica, u kojima će se provoditi sljedeće radionice: dramska radionica, radionica keramike, likovna radionica te folklorna radionica. Za stanovnike okolnih Općina osiguran je i besplatan prijevoz u vrijeme provedbe radionica. Planirani početak radionica je 12. mjesec, a moguće je i naknadno uključivanje u radionice, ukoliko ostane slobodnih mjesta.

Za sudjelovanje u radionicama, prijaviti se možete na sljedeće načine:

Prilikom prijave, molimo da se istakne radionica na koju se prijavljuje.

Projektni programi dostupni su osobama starijima od 54 godine iz naselja i općina: Klenovnik, D.Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Cestica, Vidovec.

Kroz projektne aktivnosti nastoji se utjecati na društvenu uključivost starijih osoba, njihovo zdravlje i aktivaciju te prevenciju prerane institucionalizacije. Samim time projekt pridonosi poboljšanju u kvaliteti života starijih osoba i njihovih obitelji te pridonosi provedbi strategije Europa 2020, Europske platforme za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti (inkluzivan rast), Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH te Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020 godine.

Projekt će dugoročno pozitivno djelovati na ciljane skupine: stariji od 54 će biti zdraviji, zadovoljniji, s više samopouzdanja te mogu postati pokretači društvenih promjena. Zdravi i zapošljivi pojedinci prestat će biti financijski i socijalni teret svojim obiteljima, institucionalni teret državi te postati primjer dobre prakse u lokalnoj zajednici. Projektom se nastoji utjecati i na poboljšanje kvalitete života, odnosno na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti. Općina Donja Voća je ujedno i osnivač udruge Mentor koja provodi programe samozapošljavanja, stoga će uključiti polaznike koji imaju interes razvijati karijeru u području kulture i kreativnih industrija.

Radionice će držati umjetnici s mnogo iskustva u području kojim se bave, ali i u edukativnome radu, a aktivnosti će biti usmjerene ne samo na usvajanje novih vještina, razvijanje kreativnosti već će se kroz zajedničko kreativno izražavanje raditi i na samoosnaživanju te međusobnom povezivanju polaznika. Keramičarsku će radionicu voditi akademska kiparica gđa. Vesna Osojnički, likovnu radionicu varaždinski umjetnik Ivan Mesek, dramsku Jan Kerekeš, a folklornu prof. Pjerino Hrvaćanin.

 

Radujemo se Vašem dolasku !

 

 

Stranica 1 od 93