Na Trgu Matije Gupca u Vinici nalazi se općinska, poslovno- stambena zgrada, tzv. nekadašnja „Apoteka“ u kojoj su danas smješteni poljoprivredna trgovina u prizemlju i stambeni prostori na katu zgrade. U produžetku zgrade, uz Goričku ulicu proteže se kameni zid koji je zboj atmosferskih, ali i ostalih fizičkih oštećenja bio u izuzetno lošem stanju, a postojala je i mogućnost urušavanja. Kako do toga nebi došlo Općina je naručila hitnu sanaciju zida, tako da su ovih dana radovi i završeni. U sklopu sanacije uličnog zida izvedena je i sanacija jednog dimnjaka koji je bio dosta oštećen i kao takav opasan zbog urušavanja, ali i mogućnosti izbijanja požara. Izvršenom sanacijom smanjena je  opasnost i mogućnost daljnje štete, a gradilište je obišao i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.


Ovih dana dovršena je termofasada, termokrovna izolacija i zamjena vanjske stolarije na nekad poznatom ugostiteljskom objektu u Marčanu tzv. Motelu.

Ovo zdanje koje se nalazi u neposrednojh blizini Arboretuma ponovo daje lijepu sliku nekad poznatog okupljališta svih posjetitelja Arboretuma, ali i svih onih koji su rado dolazili u Vinicu.

Ugovorena vrijednost svih navedenih radova koji obuhvaćaju  zamjenu vanjske stolarije,  sanaciju krovišta i postavljanje termokrovne izolacije te radove na vanjskoj izolaciji i postavljanje termofasade, iznosi 420.000,00 kuna od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjeluje sa 260.000,00 kuna , a ostalo osigurava Općina Vinica iz svojeg Proračuna.

-Ima još tu puno posla, ali ja sam zadovoljan do sada učinjenim, izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, prilikom obilaska.

Božićnice za umirovljenike

Petak, Pro 15, 2017

Povodom nastupajućih božićnih blagdana odlukom načelnika općine  svim će se umirovljenicima čiji je iznos ukupnih mirovinskih primanja niži od 1.750,00 kn isplatiti jednokratna novčana potpora u iznosu od 150,00 kn. Pravo na isplatu potpore umirovljenici će ostvariti uz predočenje osobne iskaznice te zadnjeg odreska od mirovine ili izvoda s tekućeg računa iz kojeg je vidljiva uplata mirovinskih primanja.

Pravo na potporu moći će ostvariti i osobe starije od 50 godina koje se vode kao nezaposlene u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a nemaju primanja i nisu korisnici zajamčene minimalne naknade.      

Potpore će se isplaćivati u prostorijama Općine Vinica od 20. do 22. prosinca (srijeda – petak) 2017. godine u vremenu od 11,00 – 15,00 sati.

 

Veziljska sekcija KUD-a Vinica „Fijolice“ i ove godine organizira prigodnu prodajnu izložbu ručnih radova i rukotvorina povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Prilika je to da se razgledaju rukotvorine koje su izradile vrijedne ruke članica „Fijolice“ i nabave prigodni, unikatni ručni radovi koji će krasiti Vaš dom ili biti vrijedan i dragocjen poklon Vašim najmilijima.

Izložba će se održavati u holu zgrade Općine Vinica u sljedećim terminima:

Četvrtak, 14.12.2017. od 16,00 do 18,00 sati

Ponedjeljak, 19.12.2017. od 16,00 do 18,00 sati

Četvrtak, 21.12.2017. od 16,00 do 18,00 sati

 

U župnoj crkvi Sv. Marka ev. u nedjelju je odslužena misa povodom 18 godina smrti prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, pokojnog generala Praljka i ratnog ministra Gojka Šuška. Misu je predvodio prečasni Valent Posavec, vinički župnik.

- Oni su ti koji su dali najveći obol i oni su ti, najzaslužniji, što mi danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj. Svi oni predvođeni pokojnim predsjednikom, svim generalima, svima poginulima, ali i ostalim hrvatskim braniteljima, zaslužni su da mi danas živimo u slobodi na čemu im svima veliko hvala, rekao je u svojoj propovijedi vinički župnik.

Nakon mise, kod spomenika prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana izmoljen je Oče naš, a članovi Hrvatske demokratske zajednice Vinica položili su aranžman i zapalili svijeće.


Općinsko vijeće Općine Vinica na svojoj je 5. sjednici održanoj u srijedu , 06. prosinca usvojilo Proračun Općine Vinica za 2018. godinu kao i sve akte vezane uz financiranje Općine u slijedećoj godini. Načelnik Općine kao jedini zakonski predlagatelj proračuna još 14. studenog uputio je vijećnicima prijedlog Proračuna , a vijećnici su imali mogućnosti predložiti svoje amandmane u roku od 2 tjedna. Prijedlog proračuna objavljen je na web stranicama Općine Vinica kako bi se i zainteresiranoj javnosti dala mogućnost podnošenja mišljenja, prijedloga i sugestija.

-          Proračun za 2018. godinu je razvojan i socijalan, „težak“ je 22.085.832,00 kn, a obuhvaća

sve bitne zakonske segmente kako u prihodima tako i u rashodima. Osobito je bitno naglasiti kako su planom proračuna obuhvaćeni kapitalni projekti čija se realizacija očekuje u slijedećoj godini poput dogradnje i preuređenja dvorane u društvenom domu u Marčanu, sanacije i rekonstrukcije kurije Patačić kroz program investicijske potpore te program zaštite kulturnih dobara , dogradnje dječjeg vrtića i sl., nastavak radova izgradnje kanalizacije, uređenje nerazvrstanih cesta i sl. Iako veći dio proračuna otpada na komunalne investicije, proračunom su planirani rashodi i izdaci za sve javne potrebe od sufinanciranja dječjeg vrtića, osnovnoškolskog , srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, sredstva za rad udruga i sl., rekao načelnik Općine Marijan Kostanjevac koji je ujedno zahvalio svim vijećnicima na konstruktivnoj raspravi te podršci prilikom donošenja proračuna.

Uz Proračun , kao temeljni financijski akt za 2018. godini , Vijećnici su jednoglasno usvojili i ostale akte vezane uz proračun ( Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Program održavanja objekta komunalne infrastrukture, Plan razvojnih programa, Program javnih potreba Odluku o raspodijeli sredstava za rad političkih stranaka itd.

Nalazimo se u vremenu Došašća u najljepše godišnje, ali i predbožićno vrijeme pa je tako i Općina Vinica u tom vremenu skromno, ali s veseljem i na vrijeme, kao i svake godine okićena od Gornjeg Ladanja do Gornjeg Vratna. Na Trgu Matije Gupca osvjetljena je jelka dok su danas tu istu jelku kao i svake godine okitila djeca kao i tete iz Dječjeg vrtića Sreća. Jelka je ukrašena prigodnim ukrasima koje su izradila upravo ta ista djeca uz pomoć svojih teta, a ukrasi su prigodni za dolazeći Božić i rođenje malog Isusa.

Kićenju jelke prisustvovao je i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je pohvalio i zahvalio mališanima kao i njihovim tetama na prekrasnim ukrasima koji su zajedno izradili, čime je jelka na Trgu Matije Gupca dobila novo blagdansko ruho.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u Dvorani zgrade Općine očekujući dolazak Svetog Nikole, njima najdražeg sveca.

U čast njegova imendana održana je priredba koju su izveli učenici Osnovne škole Vinica pod vodstvom učiteljica Gordane Kos Kolar i Marijane Majhen. Mališani su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja koju su pripremili učenici, ali najveće oduševljenje zavladalo je ipak kad se pojavio Sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Djeci je između ostalog poručio da budu sretna i vesela, a najmlađem uzrastu i osobno podijelio prigodne poklone. S obzirom na velik broj djece osigurani su vjerni pomagači koji su djelili poklone svoj ostaloj djeci, a to su i ove godine bile članice Odbora za pripremu i organizaciju Nikolinja na čelu sa zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriško. Gospođa Jambriško na samom početku programa pozdravila je svu djecu i njihove pratnje te se zahvalila svima koji su omogućili održavanje Nikolinja u Vinici, a posebno Općini Vinica koja je i ove godine osigurala sredstva u Proračunu za nabavu prigodnih darova. Priredbi u čast Svetog Nikole prisustvovali su i prečasni Valent Posavec, vinički župnik i načelnik Općine Vinica, gospodin Marijan Kostanjevac i vidno uživali u sreći i oduševljenju okupljenih viničkih mališana.

  

         

U petak, 01. prosinca 2017. godine u svojim prostorijama vinički branitelji Udruge UDVDR-a Kluba Vinica odali su počast pokojnom generalu Praljku, prvom predsjedniku dr Tuđmanu, svim generalima, kao i svim našim preminulim braniteljima koji su sudjelovali u nametnutom nam obrambenom domovinskom ratu i stvaranju Domovine Hrvatske.

Predsjednik Udruge UDVDR-a Klub Vinica, g. Ivan Krajcer napomenuo je da ovo okupljanje članova Udruge viničkih branitelja i odavanje počasti šutnjom uz zapaljenu svijeću , najmanje što se u ovom trenutku može učiniti za pokojnog generala Praljka, prvog predsjednika dr Tuđmana, za sve ostale generale i branitelje.

Okupljenim braniteljim u odavanju počasti pridružio se i načelnik Općine Vinica, g. Marijan Kostanjevac, također branitelj i sudionik Domovinskog rata.


Stranica 1 od 73