Zlatna žutica vinove loze (Grapevine flavescence dorée) jedna je od najopasnijih i najštetnijih karantenskih bolesti vinove loze na području Europe. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis) koja se razmnožava u provodnom sustavu biljaka. Za zarazu zlatnom žuticom odgovoran je prirodni vektor američki cvrčak (Scaphoideus titanus). Američki cvrčak ima jednu generaciju godišnje. Prenosi bolest sišući sokove iz floema vinove loze. Na taj način unosi fitoplazmu u svoj organizam i provodi zarazu na zdrave trsove.

Ličinke američkog cvrčka pojavljuju na najdonjim listovima i to već u svibnju dok se odrasli oblici pojavljuju od početka srpnja i prisutni su u vinogradu sve do kraja rujna. U tu svrhu preporuča se postavljanje žutih ljepljivih ploča.

zz2  zz 1

 

Simptomi bolesti

Simptomi se na trsovima javljaju krajem lipnja. Često se javljaju na cijelom trsu, ali se mogu javiti samo na mladicama lucnja ili reznika.

Na listovima bijelih sorata dolazi do uvijanja rubnog dijela prema naličju, tako da list poprimi kopljasti izgled, dijelovi lista nekrotiziraju, te se na dodir drobe. Kod crvenih sorata lišće počinje crveniti, a ostali simptomi su jednaki kako i kod bijelih sorata. Na mladicama su internodiji skraćeni, pa je lišće gušće raspoređeno. Mladice ne odrvenjavaju, već ostaju zelene pa se tijekom zime smrzavaju i propadnu. Cvatnja i oplodnja je poremećena. Grozdovi venu i suše se.

 

Suzbijanje američkog cvrčka potrebno je provesti u barem 2 tretiranja:

 

  1. 1.Tretiranje – u skladu sa uputama koje se donose, te rokovima koji se određuju na temelju redovitog praćenja pojave i razvoja američkog cvrčka
  2. 2.Tretiranje – dva do tri tjedna nakon prvog tretiranja

 

Ako se ustanovi prisutnost odraslih oblika u srpnju provodi se i treće tretiranje.

 

Registrirani insekticidi za suzbijanje američkog cvrčka su: Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Cythrin Max, Avaunt EC.

 

Insekticidi registrirani u ekološkoj proizvodnji su: Abanto, Krisant EC, Piretro Natura i Asset Five.

 

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je i Akcijski plan za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze za razdoblje od 2018. do 2021. godine, sve u cilju sprječavanja daljnjeg širenja zlatne žutice vinove loze.

 

Neke od najvažnijih mjera u Akcijskom planu su informiranje javnosti o zlatnoj žutici vinove loze. Sustavno pregledavanje glavnih biljaka domaćina radi uočavanja moguće pojave simptoma koji upućuju na zarazu štetnim organizmom. Uklanjanje i uništavanje pojedinačnih zaraženih trsova, loznih cijepova i zaraženih matičnih trsova glavnih biljaka domaćina zajedno s korijenom. Krčenja cijelog vinograda, matičnog nasada ili rasadnika ako je više od 20 % trsova koji pokazuju simptome koji upućuju na zarazu štetnim organizmom. Redovito praćenje prisutnosti vektora postavljanjem žutih ljepljivih ploča. Sustavno suzbijanje vektora u vinogradima, matičnim nasadima i rasadnicima vinove loze.

 

Ukoliko se uoče simptomi zlatne žutice vinove loze potrebno je odmah obavijestiti fitosanitarnog inspektora ili Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu – Zavod za zaštitu bilja ili Ministarstvo poljoprivrede.

 

 

 

Zrinka Večerić, mag ing.fitomedicine

 

Ministarstvo poljoprivrede

 

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

 

 

 

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Institut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. rezultate šestog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Općina Vinica ponovno je dobila najvišu ocjenu transparentnosti – 5 te se i ove godine svrstala u najtransparentnije jedinice lokalne samouprave.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama Općine Vinica, a to su:

  • izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018.;
  • izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019.;
  • prijedlog proračuna za 2020.;
  • izglasani proračun za 2020.;
  • proračunski vodič za građane za 2020.

 

- Lijepi je osjećaj kada Vam Institut za javne financije ponovno dodjeli najvišu ocjenu transparentnosti. To je rezultat uspješnog, efikasnog i predanog rada, pogotovo sada kada ste u prilici čitati svakakve gluposti koje su usmjerene na općinske djelatnike i moje suradnike. Hvala djelatnicima jedinstvenog upravnog odjela naše Općine na predanom radu, a onima koji nas nemilice blate i prozivaju želim svako dobro, izjavio je načelnik Marijan Kostanejvac.

Izvjestaj 1

Općina Vinica već tradicionalno daruje završetkom školske godine, učenike koji su sve razrede završili odličnim uspjehom. Ove će godine tako nagraditi 16 najuspješnijih učenika knjigom „Enciklopedija općeg znanja“, koji su tijekom svih 8 godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odličan uspjeh te uzorno vladanje. Također, novčane će nagrade dobiti učenici koji su se plasirali na državna natjecanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a prije nastale situacije s COVID-19 virusom. Nagrade će učenicima biti uručene u školi prilikom podjele svjedodžbi.

Tako će nagrade za 8 godina odličnog uspjeha i uzornog vladanja primiti sljedeći učenici: Emil Bek, Leonarda Dubovečak, Anamarija Ivančić, Maja Kokot, Barbara Kušinec, Edina Matijašec, Vito Matijašec, Karla Rožmarić, Dorotea Sedlar, Filip Šipek te Karolina Dukarić, Marko Furjan, Marijan Gerbus, Vida Hrgar, Paulina Mihalić, Dorotea Šincek.

Nagrade za sudjelovanje na državnim natjecanjima primit će Martina Kušinec, Rozalija Kušinec, Klara Tot, Valerija Crnko i Barbara Kušinec koje su osvojile odlično 5. mjesto na državnom školskom natjecanju iz gimnastike na kojem su zastupale Osnovnu školu Vinica. Također, OŠ Vinica aktivno se uključila i u natjecanje Prometna Učilica i učenici su ostvarili odlične rezultate te će biti nagrađeni oni koji su ostvarili plasman među prvih deset, a to su Vinko Hrgar, Vida Hrgar, Simon Krobot, Gabriela Krobot, Gabriela Kapljić, Rozalija Kušinec, Filip Šipek, David Dubovečak, Magdalena Kapljić, Martina Kušinec, Barbara Kušinec i Iva Hošnjak. Iako su se zbog epidemiološke situacije natjecanja prestala provoditi, nakon održanog Županijskog natjecanja iz matematike, učenica OŠ Vinica Lea Spevan bila je pozvana sudjelovati  na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za kadete na kojoj sudjeluju najbolji matematičari iz cijele Hrvatske. Svojim radom i rezultatima nakon 1. kruga plasirala se i u 2. krug navedene olimpijade što je izvrstan rezultat za našu osnovnu školu.

- Čestitam svim učenicima, koji su svoje osnovnoškolsko obrazovanje završili s odličnim uspjehom te isto tako svima koji su sudjelovali na takmičenjima, a posebno sam ponosan na takmičarku matematičkog državnog natjecanja te sam sretan što imamo takve učenike koji na lijep i pozitivan način prezentiraju OŠ Vinica te ujedno Općinu Vinica. Tu svakako trebamo zahvaliti svim profesorima i učiteljima, koji su djecu pratili i pripremili kroz školovanje i takmičenja, izjavio je načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevac.

U suradnji sa Gradskoim društvom Crvenog križa Varaždin, Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb, Općine Vinica i Udruge mladih UMAMI Vinica u prostorijama Općine Vinica 1. srpnja 2020. održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Akciji su se odazvale 33 osobe, od čega 2 novih darivatelja. Prikupljeno je 26 doza krvi.

Organizatori zahvaljuju svim dobrovoljnim darivateljima na iskazanoj humanosti i plemenitosti te pozivaju sve da se odazovu akcijama jer, kako ističu, jedna doza krvi dovoljna je da se spase čak 3 ljudska života.

 -  Ponosan sam na našu Udrugu mladih što promiču ovakve tipove akcija te se nadam da će nastaviti i dalje organizirati akcije humanitarnog karaktera, izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac. 

- Naše viničko mjesno groblje godinama nije na sjeveroistočnom dijelu bilo ograđeno. Već više godina imali smo u svojem planu i programu završiti taj dio grobne ograde, međutim zbog mogućeg proširenja samog groblja to se je sve malo odužilo. Sada imamo ograđeno groblje kako je i primjereno, što naši umrli sumještani i njihove obitelji zaslužuju, izjavio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac. 

Jučer su započeti radovi na sanaciji još jednog u nizu klizišta na nerazvrstanim cestama u Općini Vinica. Ovdje se radi o Ulici Mate Rupčića prema Radovcu i Natkrižovljanu (Gornji Slatnjak) ukupne vrijednosti 2.250.831,15 kn. Ovo je veliki projekt sanacije svih klizišta ali i onih potencijalnih na istoj dionici, gdje Hrvatske vode sudjeluju sa 65% državnih sredstava (1.463.040,25 kn), a Općina iz proračuna daje svojih 35% (787.790,90 kn). Danas su gradilište obišli saborski zastupnik Anđelko Stričak, direktor Hrvatskih voda Varaždin Danijel Bunić i načelnik Marijan Kostanjevac, koje je dočekao Mario Veselnik, direktor Niskogradnje Veselnik.

- Ovo je projekt koji je započeo još prošle godine kada smo najprije dali izraditi svu projektnu dokumentaciju, koji je ukupno težak gotovo 3 milijuna kuna, a prošle godine smo sanizali još jedno izuzetno veliko klizište, kojeg smo također danas obišli. Ovo je najbolji primjer suradnje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskih voda i Općine Vinica gdje i ovom prilikom moram zahvaliti saborskom zastupniku Anđelku Stričaku i direktoru Buniću na suradnji i pomoći, izjavio je načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Udruga za sport i rekreaciju „Kapla“ Gornje Ladanje, prošli vikend je organizirala već tradicionalne 5. Seoske športske igre na terenima SRC u Gornjem Ladanju.

Igre tradicionalno okupljaju staro i mlado, ali posebno treba naglasiti velik odaziv djece sa roditeljima koji su željno iščekivali sam početak natjecanja. Uz zabavu, smijeh i veselje djeca su se natjecala u nekoliko disciplina od kojih su skakanje u vreći, nošenje jajeta u žlici i utrka mladih vatrogasaca s preponama. Sav višak energije koje nisu potrošili na igrama usmjerili su na napuhance koji su bili pripremljeni za svu prisutnu djecu.

Nakon dječjih natjecanja krenule su igre i za odrasle gdje se natjecalo u stolnom tenisu, odbojci na pijesku, bacanju kamena s ramena, povlačenje užeta, a naglasak je bio prvenstveno na druženju svih prisutnih mještana.

U organizaciji igara osim samih članova sudjelovala je Općina Vinica, te niz sponzora svojim donacijama kojima se pomoglo u samoj organizaciji igara, te time nagradili entuzijazam samih članova udruge za organizaciju takve manifestacije.

Uz lijepo vrijeme i zabavu igre su uspješno odigrane na veselje svih mještana, a posebno naših najmlađih zbog kojih će se tradicija nastaviti uz još više novih događanja i zabave.

Načelnik Općine obišao je igre i gledao nekoliko disciplina, družio se sa brojnim mještanima, mladima i takmičarima na Seoskim športskim igrama, te izjavio kako je unatoč situaciji oko korone sve organizirano besprijekorno.

- Žao mi je što upravo iz tih pandemskih razloga nije bilo više takmičara, jer udruga „Kapla“ je jedna od najatraktivnijih i najmasovnijih na području općine, rekao je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Općina Vinica ovih je dana završila sa ovogodišnjim postavljanjem još jednog seta dječjih igrala u dvorištu vrtića i pokraj spomenika našem hrvatskom vitezu Mladenu Kasunu u Marčanu. Već smo ranije pisali kako je za ovogodišnje ulaganje u postavljanje novih dječjih igrala i obnovu postojećih, izdvojeno gotovo 140 tisuća kuna. Novo dječje igralište morali smo postaviti kako bi zbog sigurnosnih ali prvenstveno i zdravstvenih razloga uzrokovanih pandemijom COVID – 19, odvojili igralište u sklopu postojećeg vrtića. Ovo novo igralište moći će koristiti sva naša djeca kao normalno i vrtićka.

- Ovom investicijom pokazujemo kako nam je zdravlje i sigurnost djece u prvom planu, gdje se želi potaknuti naše najmlađe da što više borave na svježem zraku i da se bave fizičkim aktivnostima, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.

PRIOPĆENJE NAČELNIKA

Nedjelja, Srp 05, 2020

Zbog laži koje se ovih dana šire putem letaka HNS-a, koje su svi žitelji Općine Vinica dobili u svoje poštanske sandučiće i na kućne adrese, primoran sam kao načelnik izdati slijedeće priopćenje:

- Neshvatljivo je da netko uzima sebi za pravo iznositi laži, a koje se odnose na financijsku pomoć potpredsjednika Vlade prema Općini Vinica za projekte i programe u zadnje tri godine u iznosu od gotovo 8 milijuna kuna. Prisiljen sam nažalost kod nadležnih državnih tijela pokrenuti postupak i to protiv nepoznate osobe. Ovo je još jedan šamar i to uoči predstojećih parlamentarnih izbora u nedjelju 5. srpnja, prije svega svim žiteljkama i žiteljima, kao i samoj Općini Vinica kao instituciji. Pošto se radi o velikom financijskom iznosu i prihodima Općine, a što nikada u zadnje tri godine kako se navodi, nisu nažalost ostvareni u općinskom proračunu. Ovo je opasno i štetno, jer veliki iznosi izazivaju i veliku pozornost, pogotovo sada pred izbore, a najgore od svega je kada to nije istina, već naprotiv, ponavljam apsolutna laž od strane ljudi iz viničkog HNS-a. Nije lijepo i primjereno iznositi takve bezumne laži, zbog čega je moja ljudska, ali i politička obaveza da javnost, kao i svi žitelji znaju istinu, a neodgovorni pojedinci budu procesuirani te dobiju zasluženu kaznu, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.

 

Stranica 1 od 125