Svim žiteljima Općine Vinica

 

i svim Hrvaticama i Hrvatima

 

čestitamo Dan državnosti!

 

 Općinsko vijeće i predsjednik     Zamjenica načelnika      Općinski načelnik

         Marijan Mihalić                       Mirjana Jambriško          Marijan Kostanjevac

Udruga za sport i rekreaciju "KAPLA" pod pokroviteljstvom Općine Vinica u subotu 22. lipnja 2019. godine, organizira i poziva sve žitelje Gornjeg Ladanja  i općine Vinica da dođu na "4. SEOSKE SPORTSKE IGRE - KAPLA 2019" sa početkom u 15:00 sati na terenima SRC "KAPLA" u Gornjem Ladanju.

Predviđene su discipline u obliku:

  • Rekreacijskih sportova - bočanje i  ručna kuglana
  • Dječja natjecanja - skakanje u vreči, nošenje jajeta u žlici te utrka kotača
  • Natjecanje odraslih - mali nogomet - noćni, stolni tenis u parovima, odbojka na pijesku, povlačenje užeta - žene, povlačenje užeta - muški, bacanje kamena 

 

Prijava ekipa je do 15:00 sati na dan održavanja igara te se ekipe prijavljuju isključivo sa takmičarima po ulicama ili kvartovim. 

U slučaju lošeg vremena, igre će se održati u nedjelju sa početkom u 10:00 sati.

seoske igre

 

 

 

-         Tragom naslova na portalima tipa „Strava u Donjem Vratnu“, „U Donjem Vratnu izbodeni ….“ i sl. upozoravam i apeliram i na Policijsku upravu varaždinsku i na Državnu geodetsku upravu i varaždinski   Ured za katastar i geodetske poslove te naravno na sva novinare i novinske kuće da prilkom izvještavanja vode računa o točnosti informacijia odnosno o ispravnoj lokacaiji događaja.

Naselje Donje Vratno jedno je od naselja na području Općine Vinica, a naselje Roma na području Općina Petrijanec i Cestica gdje se dogodio nemili događaj nije Donje Vratno i spomenuto naselje nikada nije bilo u sastavu Općine Vinica.

Na tragu uznemirujućih vijesti na koje su žitelji naselja Donje Vratno kivni i ogorčeni, moram naglasiti da ćemo pokrenuti sve što je u našoj mogućnosti da Općina Petrijanec konačno odredi naziv naselju na svom području u kojem žive pripadnici romske nacionalne manjine, što je već odavno trebala odrediti temeljem Zakona o naseljima.

Ovakvo izvještavanje izraz je aljkavosti i nestručnosti ili možda nečije loše namjere, no vjerujem da se više neće ponoviti, izjavio je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

 

Danas je dječji vrtić „Sreća“ izveo priredbu na kojoj su nastupale tri odgojno obrazovne skupine. Najmlađa mješovita skupina „Ribice“, srednja skupina „Bubamare“ i starija skupina „Ježići“.

Raspoložena dječica predstavila su se okupljenim roditeljima, braći, bakama, djedovima i svim prisutnim u kino dvorani Općine Vinica, gdje se tražila stolica više.

Bilo je tu recitacija, pjesme, plesa, a prve su stigle male Ribice. Slijedile su ih vesele stonoge, a najstarija skupina predstavila se igrokazom „Na livadi“.

Svi okupljeni uživali su u programu te je ujedno završnom priredbom, Dječji vrtić „Sreća“ još jednu uspješnu pedagošku godinu priveo kraju.

Ravnateljica Kristina Posavi, zahvalila se djeci na svim proteklim veselim danima te svima na uspješnoj suradnji poželjevši svima ugodno ljeto. Predškolcima je zaželjela puno sreće i uspjeha u nadolazećim školskim danima uz puno sreće i uspjeha u daljnjem obrazovanju.

Zamjenica načelnika Općine Vinica, Mirjana Jambriško, također je pozdravila sve prisutne, posebno ravnateljicu Kristinu Posavi, prećasnog Valenta Posavca te sve prisutne, ispićavši odsutnost načelnika Marijana Kostanjevca.

Općina je osigurala za dogradnju vrtića 3,6 milijuna kuna i to iz dva izvora, prvo od strane Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike u iznosu 1 milijun i 21 tisuću kuna, dok smo drugi dio i to u iznosu 2,6 milijuna kuna riješili preko Ministarstva poljoprivrede i agencije za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralni razdoblju. Smještajni kapaciteti zadovoljili bi sve naše potrebe, a svi odgajatelji i ravnateljica ostati isti. Općina danas izdvaja gotovo 600 tisuća kuna za sufinanciranje smještaja djece kako u ovom našem tako i u drugim vrtićima, a u suradnji rješavaju se i drugi problemi koji su uvijek prisutni ili se pojave. Zahvaljujem još jednom na suradnji, na skrbi i dobrom odgoju naših korisnika vrtića i predškolaca u nadi za još boljom i još jačom suradnjom, izjavila je zamjenica načelnika Općine Vinica, Mirjana Jambriško.

 

 

Učenici Osnovne škole Vinica u četvrtak su u dvorani Općine Vinica održali završnu priredbu, kojom su pjesmama i recitacijama pripremljenim uz mentorstvo svojih učiteljica obilježili završetak još jedne školske godine. Osmaši su se prigodnim programom oprostili od školskih klupa OŠ Vinica. Uz pjesmu, recitaciju te fotografije najboljih trenutaka osnovnog obrazovanja zahvalili su svim djelatnicima škole, a posebno učiteljima i učiteljicama koji su sudjelovali u njihovom odgoju i obrazovanju tijekom proteklih osam godina i tako ih pripremali za nastavak njihovog obrazovanja i daljnjeg života.

Ravnateljica OŠ Vinica, a ujedno i zamjenica načelnika Općine Vinica, Mirjana Jambriško pozdravila je sve prisutne na ovogodišnjoj završnoj priredbi, među njima, načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca i predsjednika Vijeća Marijana Mihalića. Čestitala je svim učenicima na završetku školske godine uz zahvale svima koji su sudjelovali u odgoju i obrazovanju učenika kao i svim roditeljima učenika OŠ Vinica na dobroj suradnji.

Općina Vinica simboličnom novčanom nagradom te knjigama nagradila je najuspješnije učenike i njihove mentore za trud, zalaganje te odlične rezultate postignute na natjecanjima koje je uručio načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac zajedno sa predsjednikom Vijeća Marijanom Mihalićem. Tom je prilikom nagrađeno 10 učenika za sudjelovanje na državnim natjecanjima, 9 učenika za uspjeh na županijskim natjecanjima i 9 učenika za odličan uspjeh tijekom svih osam godina školovanja te 10 učenika za postignute rezultate na državnim natjecanjima, festivalima i turnirima u sklopu vanškolskih aktivnosti.

Osim nagrađenim učenicima, načelnik je čestitao i ostalim učenicima i učiteljima na uspješnom završetku školske godine, a posebno osmašima koji zauvijek napuštaju osnovnoškolske klupe te im zaželio sreću kod upisa u željenu srednju školu i puno uspjeha u daljnjem školovanju i životnom putu.

U tekućoj godini 2018., Općina Vinica iz Proračuna izdvojila je 220.000,00 kuna u vidu naknada, nagradi najuspješnijim učenicima, sufinanciranja produženog boravka u školi, nabave likovnih mapa te ostalih potpora, dok se u 2019. g.  planira izdvojiti 364.000,00 kuna. Na taj način pokazujemo da djeca i mladi, koji su naša budućnost, imaju veliku važnost za Općinu Vinica, izjavio je načelnik ovom prigodom. 

 

Ovogodišnjem izdanju manifestacije Susret u vrtovima /Rendez-vous aux jardins/ na temu „Životinje u vrtovima“ pridružila se po drugi put i Republika Hrvatska. Manifestaciju već tradicionalno od 2003. godine organizira francusko Ministarstvo kulture tijekom lipnja kada se u cijeloj Francuskoj za javnost otvaraju mnogi privatni i javni vrtovi, parkovi i perivoji, a od 2018., u sklopu obilježavanja Europske godine kulturne baštine, vrtovi i parkovi diljem Europe.

Ministarstvo kulture u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu te Općinom Vinica pripremilo je događanja namijenjena djeci, mladima i široj zainteresiranoj javnosti u Arboretumu Opeka u Marčanu koje je održano 7. lipnja 2019. godine. U Arboretumu Opeka održana je terenska radionica na temu biološke raznolikosti faune i flore. Na radionici su sudjelovala djeca predškolskog uzrasta iz Dječjeg vrtića SREĆA kao i učenici iz Srednje škole „Arboretum Opeka“ u Marčanu kako bi osvijestili važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine koja nas okružuje. Djeca su s velikim interesom pratila prezentaciju o bogatstvu flore i faune u arboretumu koju su pripremili profesori srednje škole, a njihovu pažnju posebno su zaokupili tzv. hoteli za kukce koje škola priprema i izrađuje već nekoliko sezona. Nakon šetnje parkom svi sudionici posjetili su Viničku tradicijsku kuću koja se nalazi u neposrednoj blizini, a mali predškolci tom su prilikom na papir prenijeli svoje dojmove o hotelima za kukce te o šetnji parkom.

ZAVRŠNA PRIREDBA PREDŠKOLACA

Srijeda, Lip 26, 2019

Jučer, 04. lipnja 2019. u kino dvorani općine Vinica, održana je završna priredba ovogodišnjih predškolaca.

Predškolci dječjeg vrtića „Sreća“ su svojim roditeljima, braći i sestrama, bakama i djedovima pokazali sve što su naučili tokom godine u dječjem vrtiću "Sreća" na veliku radost svih prisutnih.

Sa veselim pjesmicama, zanimljivim recitacijama, razigranim igrokazom i plesom u programu, oprostili su se od vrtića te su spremni za školske klupe.

Ove godine u program predškole bilo je uključeno 32-oje djece, koji će na jesen postati prvašići.

Želimo im puno uspjeha u budućem obrazovanju!

 

U petak, 7. lipnja 2019. u razdoblju od 9 – 10 sati, pod pokroviteljstvom Općine Vinica, u arboretumu Opeka organizirat će se terenska radionica na temu biološke raznolikosti faune i flore. Na radionici će sudjelovati djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta te mladi srednjoškolci kako bi osvijestili važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine koja nas okružuje.

Ovogodišnjem izdanju manifestacije Susret u vrtovima /Rendez-vous aux jardins s temom „Životinje u vrtovima“ pridružila se po drugi put i Hrvatska.  

Ministarstvo kulture u suradnji s konzervatorskim odjelima u Varaždinu i Sisku pripremilo je događanja namijenjena djeci, mladima i široj zainteresiranoj javnosti u arboretumu Opeka u Marčanu te parku Opatovina u Topuskom.

Pozivaju se ujedno i svi zainteresirani da se priključe i sudjeluju u organiziranim stručnim i edukativnim obilascima kojima se želi potaknuti da se obrati više pozornosti na prostor oko sebe, na usku povezanost između ljudi i prirode te da se uživa u ljepoti oblikovanih prostora. Isto tako, ovom prigodom podiže svijest o zaštiti i očuvanju ove vrste kulturne baštine osobito kod djece i mladih te o važnosti obnove vrtova kao i nužnosti stručne edukacije te prijenosa znanja.

susret u vrtovima

 

 

Održavanje općinskih objekata

Srijeda, Lip 26, 2019

- U sklopu odžavanja općinskih objekata sanirano je dotrajalo krovište na dijelu proizvodne hale tzv. „VIKA“ na Trgu Matije Gupca u Vinici. Inače taj proizvodni prostor od početka ove godine iznajmljen je privatnom poduzetnuiku za obavljanje djelatnosti proizvodnje plastičnih proicvoda , na rok od pet godina.

Također smo sanirali   odnosno uredili novo krovište na objektu pokraj Zmržjaka u Vinici i tako ga spasili od daljnjeg propadanja. U predmetnom je objektu prije nekoliko godina podmetnut požar u kojem je spomenuto krovište do kraja izgorjelo.

Ukupna vrijednost radova na oba objekta   je   69.775,99 kn, izjavio je načelnik Marijan Kostanjevac.

 

U prisustvu brojnih uzvanika, predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava iz regije te predstavnika sponzora , članovi   DVD Vinica   svečanom su sjednicom održanom u dvorani Općine Vinica proslavili 130. obljetnicu svog neprekidnog humanog djelovanja u zaštiti ljudi i imovine. Svečanost koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović , Varaždinske županije te Općine Vinica, počela je dočekom i prijemom gostiju kod Vatrogasnog doma u Vinici, a nakon postrojavanja, svečani ešalon uputio se uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra do zgrade Općine.

Nakon himne sve goste i uzvanike   pozdravio je Ivica Lazar, predsjednik DVD Vinica. U svom obraćanju osvrnuo se na najznačajnije događaje u proteklih 130 godina rada društva te pozvao prisutne da pogledaju video uradak posvećen DVD-u Vinica.

U nastavku svečanosti prisutnima se obratio načelnik Općine Marijan Kostanjevac koji je uz čestitke vatrogascima na njihovom jubileju naglasio kako se na državnom nivou mora daleko više brinuti i izdvajati za dobrovoljne vatrogasce jer oni izlazeći na zahtjevne intervencije izlažu svoj život riziku i nikad nisu sigurni da li će se živi vratiti.

- Između ostalog moram dotaknuti temu vatrogasnog vozila po kojem smo jedinstveni u Republici Hrvatskoj jer dato vozilo bilo je oduzimano pa vraćano, ali i korišteno od tadašnjeg župana Štromara u političke svrhe što se nije smijelo dogoditi, naglasio je načelnik Općine i osudio takav neprimjeran čin. Načelnik je također u svom obraćanju naglasio kako Općina Vinica vodi računa o svojim vatrogascima koji će na poklon povodom značajne obljetnice dobiti rekonstrukciju postojećeg vatrogasnog doma.

Slavljenicima su se također sa čestitkama obratili župan Varaždinske županije Radimir Čačić te Ivica Putarek , predstavnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Čestitke su slavljenicima uputili i Vanja Ovčar, savjetnik u Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva te ujedno i izaslanik ministra gospodarstva Darka Horvata te Anđelko Stričak , zastupnik u Hrvatskom saboru i osobni izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji su između ostalog naglasili kako će se problem vatrogasnog vozila riješiti do kraja godine pri čemu će i Općina Vinica i DVD Vinica imati suport i ministra gospodarstva i Vlade Republike Hrvatske.

Među uzvanicima koji su prisustvovali   svečanoj sjednici bili su i general u miru i počasni građanin Općine Vinica Mladen Markač,   zamjenica načelnika Mirjana Jambriško te predstavnici sponzora.

U nastavku programa svečane sjednice uručena su priznanja istaknutim i zaslužnim članovima te članovima te zahvlnice brojnim sponzorima koji su doprinjeli da se ovaj jubilej dostojno obilježi, a proslava vatrogasaca nastavljena je druženjem u Vatrogasnom domu do kasno u noć.

 

Stranica 1 od 103