Subota, drugi dan provedbe projekta #You EU bio je ispunjen mnogim događajima.   Osim očekivanja gostiju iz Slovenije, Albanije i Italije te međusobnog upoznavanja, pred ulazom u zgradu Općine predstavnici Udruge mladih već u ranim jutarnjim satima pripremili su pult – Info centar EU kuće te nacionalnu kontakt točku Ureda za udruge RH  na kojem su se mogle dobiti informacije kako o tijelima EU tako i o funkcioniranju sppomenutih tijela i Europske unije općenito. Svi zaintersirani mogli su dobiti i edukativni materijal u vidu brošura, kao i ostale promotivne materijale .

S početkom u 10,00 sati održana je Konferencija „Poslovi budućnosti za pomllađivanje EU baštine uz susret sa gospodinom dr sc Tomislavom Sokolom , hrvatskim predstavnikom u EU parlamentu.

U uvodnom govoru načelnik Općine Marijan Kostanjevac pozdravio je sve okupljene te poželio da kako Konferencija tako i svi ostali događaji budu uspješni i urede plodom , odnosno razmjenama dobre prakse i pozitivnih iskustava kao i buduće suradnje svih partnera u okviru Europske unije.

G.Tomislav Sokol u svom je obraćanju naglasio da m je drago što je projekt dobio zeleno svijetlo te što su u projektne aktivnosti uključeni mladi kojima je savjetovao da što je više iskoriste mogućnosti koje pruža Europska unija (obrazovanje, iskustvo i sl.), kao i dostupni fondovi , no da sva znanja koja steknu ipak iskoriste u našoj domovini.

Svaki od partnera ukratko je predstavio svoju općinu odnosno instituciju, a svim sudionicima prikazan je i film o Vinici. Kako su sve partnerske općine poznata turistička sjedišta, zajednički je zaključak da će njihova pozitivna iskustva vezana uz turizam i zaštitu baštine biti dostupna Općini Vinica i stvaranju poslova za mlade te da će partnerske općine i institucije razvijati suradnju te zajedno raditi na novim projektima.

Poslijepodne je bilo rezervirano za radionice slikanja , foto te sportske radionice i trke kroz Arboretum, a za sve je sudionike bilo upriličeno razgledavanje viničkih znameitosti  te su osim parka Arboretuma Opeka posjetili vinuičku tradicijsku kuću, crkvu, Trg Matije Gupca sa kurijom Patačić, Prangerom i pilom sv.Ivana Nepomuka.

Nakon zajedničke večere svih sudionika održan je Town twinning Youtth festival na kojem su se prigodnim programom sudionicima projekta predstavile naše glazbene nade : Neven (klavir) i Andreja (flauta)  Boltek, Marko Gerbus (saksofon) te Gabriela Hrženjak (solo) uz pratnju Nikole Grabara na klaviru. Naravno , ulaz je bio slobodan, a druženje mladih nastavljeno je do kasno u noć uz zabavni program.

Ovog vikenda , od 16.do 18.kolovoza na području Općine Vinica provođen je projekt „ Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU/ Job of the Future For EU heritagerejuvenation “ akronima „#YouEU“, a u sklopu programa Europa za građane, Potprogram 2. Demokratsko angažiranje i građansko sudjelovanje, Mjera 2.1.Bratimljenje gradova . Za provedbu projekta Općina Vinica dodijeljena je potpora iz Europske unije u iznosu od 25.000,00 EUR.

Projekt je obuhvatio niz aktivnosti u koje su osim sudionika s područja Općine Vinica bili uključeni i sudionici iz partnerskih općina – općine Radenci u Sloveniji, Općine Vlora u Albaniji i Općine Castrocaro Terme e Terra del Sole u Italiji. U projektu su uz Udrugu mladih UMAMI sudjelovali i Turistička zajednica Varaždinske županije te Arboretum Vočji potok i Zavod za zaštitu spomeničke baštine iz Slovenije.

Prvog dana provedbe projekta mladi iz Općine Vinica, predstavnici udruge mladih UMAMI posjetili su Kuću Europe u Zagrebu gdje su upoznati sa tijelima te funkcioniranjem Europske unije.

U večernjim satima za sve sudionike projekta bila je u produkciji Kerekes Teatra iz Varaždina organizirana projekcija filma „Ufuraj se i pukni“ kao i druženje s glumcima što je rezultiralo velikim odazivom i oduševljenjem posjetitelja.

 

Članovi Lovačke udruge Opeka iz Vinice pozivaju sve zainteresirane na natjecanje u gađanju glinenih golubova koje će se održati u subotu, 24. kolovoza . Okupljanje lovaca/strijelaca i gostiju predviđeno je u 9,30 sati kod Lovačkog doma u Vinici. U gađanju sudjeluju ekipe iz Varaždinske županije koje se bore za prva mjesta u županijskoj ligi.

Osim dobre zabave i ugodnog druženja, organizatori za sve posjetitelje pripremaju lovačke specijalitete uz tamburaše i dobru kapljicu iz viničkih vinograda.POZIVNICA za gađanje 2019g. 001

 

Pozivamo Vas na završnu konferenciju projekta „Kreativni seniori“ kojeg je Općina Donja Voća kao korisnik, u partnerstvu s Općinom Vinica, provodila kroz program „Umjetnost i kultura 54+“ Europskog socijalnog fonda. Konferencija za novinare će održati u utorak 20 kolovoza 2019. godine u prostorijama Stare škole i ambulante, Gornja Voća 242B, Općina Donja Voća, s početkom u 11.00 sati.

Provedba projekta ukupne vrijednosti 704.829,17 kuna trajala je 13 mjeseci, a glavi cilj bio mu je poboljšanje kvalitete života odnosno poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještine osoba starijih od 54 godine i to kroz uspostavu dvaju otvorenih kreativnih i kulturnih studija (prostora za djelovanje) i provedbu dramske, keramičarske, folklorne te radionice crtanja i slikanja.

Na konferenciji će se predstaviti provedene aktivnosti, ostvareni rezultati, iskustva mentora i polaznika te prikazati dio radove i postignuća koje su korisnici kreirali u sklopu radionica.

 POZIV

Na Rokovo, kod kapelice Sv. Roka u Marčanu, održana je Sv. misa u čast sveca, zaštitnika bolesnika. Misu je u prisustvu velikog broja štovatelja Sv. Roka predvodio prečasni Valent Posavec, koji je u svojoj propovijedi između ostalog rekao da je Sv. Rok svoj mladi život posvetio drugima, jer u vremenu u kojem je on živio bilo je puno raznih boleština nakon čega je i sam obolio, iako nije umro od bolesti već od mučenja u tamnici u kojoj je bio zatočen.

Kapela Sv. Roka u cijelosti je obnovljena, a izvedena je i odvodnja oborinskih voda. Radove je izvodio Zidarsko, tesarski i fasaderski obrt „GRADITELJ“, vl. Stjepana Huzjaka koji je također prije Janinovog završio i kapelicu Sv Ane u Vinici. Župnik je na kraju mise zahvalio u ime načelnika Općine Marijana Kostanjevca izvođačima radova te svima ostalima koji su se uključili u proslavu Rokova, ali i onima koji čitavu godinu vode brigu o kapelici, kako čišćenju, tako i kićenju. Zahvalu je uputio i viničkim veziljama koje su ručno izradile novi oltarnik.

Nakon mise i zahvale svi su ostali na okrijepi i kolačima.

Blagdan Velike Gospe jučer se slavio diljem Lijepe naše, pa tako i u kapelici Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pešćenici Viničkoj gdje je služena svečana sveta misa. Misno slavlje predvodio je župnik iz susjedne Župe Donja Voća vlč. Marko Zadravec, dok je vinički župnik prečasni Valent Posavec u propovijedi naglasio značaj i važnost lika Majke Božje koju štuju vjernici diljem svih marijanskih svetišta kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. Ona je nit vodilja svih vjernika i štovatelja Isusa kao njegova majka, a ujedno i majka svih majki, naglasio je u svojoj propovijedi, koja je u Domovinskom ratu sačuvala veliki broj života naših branitelja.

Prije završetka misnog slavlja župnik je blagoslovio cvijeće i sve mlade i zahvalio svima koju su svojim prisustvom uveličali ovaj veliki blagdan.

Pod pokroviteljstvom Općine Vinica, u subotu 10. kolovoza mladi u Vinici prigodno su obilježili svoj dan uz edukativni, informativni i zabavni program. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana mladih je transformacija obrazovanja te su se u kinodvorani Općine Vinica nalazili info pultovi gdje su mladi i ostali zainteresirani mogli istražiti i upitati se o volontiranju, Erasmus+, darivanju krvi i krvnim grupa te o kurikularnoj reformi pod nazivom „Škola za život“. Izložen je bio i info pult o Udruzi mladih UMAMI Vinica koja je ujedno i organizator ovog projekta. U suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Varaždin bila je organizirana tombola te info pult o dobrovoljnom darivanju krvi, prednostima darivanja i karakteristikama krvnih grupa. Uz podršku Ministarstva obrazovanja moglo se više saznati o kurikularnoj reformi i koliko je obrazovanje važno za život i budućnost. Na info pultu Erasmus+, uz podršku Agencije za moblinost i programe EU, moglo se saznati o mogućnostima volontiranja, studiranja i razmjenama u inozemstvu. Sam događaj počeo je u 16 sati s predavanjem "Zašto volontirati i sudjelovati na razmjenama mladih" kao još jednom vidu obrazovanja, a održala ga je članica i koordinatorica volontera Udruge mladih UMAMI Vinica Jasmina Jakopanec. Infopultovi su bili otvoreni do 20 sati, a nakon predavanja u sjenici kod kinodvorane održan je i zabavni sadržaj odnosno Hawaii party u sklopu kojeg je održani projekt „Music is a feeling“ gdje se slušala internacionalna glazba s ciljem da se posjetitelji prepuste osjećajima koje prenose izvođači na različitim jezicima te upoznaju pjesmu bez razumijevanja teksta. Također su se upoznavali novi jezici kao još jedan vid transformacije obrazovanja. Svi posjetitelji mogli su se osvježiti kraj bazena uz koktele i ledene čajeve koje su pripremili članovi i volonteri Udruge mladih UMAMI Vinica. Podršku su im pružili Općina Vinica s načelnikom Marijanom Kostanjevcem, Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, Ministarstvo obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU te lokalni poduzetnici.

Sljedeći vikend se od 16. do 18. kolovoza u Općini Vinica provodi EU projekt „Heritage Rejuvenation“ na kojem će se potpisati povelja o bratimljenju četiri općina iz Slovenije, Albanije, Italije i Hrvatske. U sklopu projekta provodit će se sportska, likovna i fotografska radionica u Arboretumu Opeka.

 

Općina Vinica ovog vikenda od 16. do 18. kolovoza 2019. provodi EU projekt - "Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU - #YouEU ". 

Projekt je podržan od strane Europske unije kroz program Europa za građane: Mjera 2.1. Bratimljenje gradova. Osim sudionika iz Općine Vinica projekt uključuje i sudionike iz Općine Radenci (Slovenija), Općine Castrocaro Terme e Terra del Sole (Italija) i Općine Vlora (Albanija) i sudjelovanje partnera: Udruga mladih UMAMI Vinica, Turistička zajednica Varaždinske županije, Arboretum Volčji potok i Javni zavod za zaštitu kulturne baštine Republike Slovenije  (Slovenija). 

Program će se odvijati kroz tri dana popraćen raznim zanimljivim aktivnostima te se očekuje velik broj mladih. 

Detaljan program događanja nalazi se u Pozivnici: 

 plakat za stranicu hr 

plakat za stranicu en

 

Obavještavaju se stanovnici Općine Vinica da je došlo do promjene termina za prikupljanje otpada u mobilnom reciklažnom dvorištu.

Mobilno reciklažno dvorište biti će postavljeno svakog trećeg petka i subote u mjesecu i to po slijedećim terminima i lokacijama:

 

 

 

PETAK

ü     GORNJE LADANJE, Stjepana Radića bb,parkiralište kod Društvenog doma –od 8:00 do 09:30 h

ü     MARČAN, Vinička bb, parkiralište kod igrališta NK Vinica – od 10:15 do 11:45 h

ü     VINICA, Trg M.Gupca 21, parkiralište VatrogasnogVinica – od 12:30 do 14:00 h

ü     DONJE VRATNO, Lj.Gaja bb, parkiralište kod Vatrogasnog doma - od 14:45 do 16:15 h

 

SUBOTA

ü     VINICABREG, kod zgrade tzv.stare škole Patačić – od 8:00 do 09:30 h

ü     GORUŠEVNJAK, na parkiralištu kod zgrade društvenog doma – od 10:15 do 11:45 h

ü     PEŠĆENICA VINIČKA, kod društvenog doma - od 12:30 do 14:00 h

ŠTO SE SVE ODLAŽE U MOBILNO RECIKLAŽNO DVORIŠTE???

U reciklažno dvorište odlažu se: plastična ambalaža od opasnih tvari (pesticidi, boje,lakovi, otapala) ambalaža od motornih ula i maziva, plastićne igračke, žarulje, porculansko i keramičko posuđe, ravno prozorsko staklo, ogledala, pleksiglas, perjani jastuci, popluni, tepisi, kišobrani, torbe, metalna ambalaža od opasnih tvari (boje, lakovi, kemikalije) boce i limenke pod tlakom.

Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja s ponosom se prisjećamo dana kada je i posljednji pedalj naše Domovine oslobođen od agresora te izražavamo zahvalnost svim hrvatskim braniteljima osobito onima koji su za obranu Domovine položili svoj život.

Uz ponos i sjećanje na naše branitelje iz  slavne 1995. godine svim stanovnicima čestitamo 

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

 

 

Općinsko vijeće i predsjednik Vijeća  Marijan Mihalić

Zamjenica Načelnika Mirjana Jambriško i

Načelnik Marijan Kostanjevac 

Stranica 1 od 106