Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Obilježavanje 30. obljetnice ustrojavanja 5. bojne 1. A brigade ZNG RH „TIGROVI“

U petak, 14. svibnja 2021. godine održana je 30. obljetnica ustrojavanja 5. bojne 1. A brigade ZNG RH „TIGROVI“. Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća od strane predstavnika URV 1. gardijske brigade „TIGROVI“, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja, UV „PUMA“, USJP „Roda“, UDVDR-a te izaslanstva Predsjednika RH, Predsjednika Hrvatskog Sabora, Predsjednika Vlade RH, Varaždinske županije, Grada Varaždina i Općine Vinica kod spomenika 5. bojne 1. A brigade ZNG RH „TIGROVI“.

Molitvu za sve poginule i preminule pripadnike 1. gardijske brigade i sve hrvatske branitelje predvodio je velečasni Ivica Horvat. Nakon molitve u atriju dvorca Rupčićnastavljena je svečanost pozdravnim govorom domaćina URV 1. gardijske brigade „TIGROVI“ PVŽ Tomislava Kranjčeca te zapovjednika 5. Bojne 1. gardijske brigade „TIGROVI“ Stanka Henčića. Na Ratni put 5. bojne 1. gardijske brigade „TIGROVI“   osvrnuo se Zdravko Zajec, dok je o Ratnom putu 1. gardijske brigade „TIGROVI“ s osvrtom na 5. bojnu govorio general zbora Josip Lucić. Prigodnim govorom obratili su se Gradonačelnik Ivan Čehok, Župan Radimir Čačić, izaslanik MORH te Državni tajnik u MORH Zdravko Jakop, PVRH, OOVRH i Ministar MHB Tomo Medved, izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora, Anđelko Stričak, Izaslanik Predsjednika RH, General Ivan Raos te zamjenica načelnika Općine Vinica, Mirjana Jambriško.

– Najsrdačnije vas sve pozdravljam ovdje u našoj prekrasnoj Vinici koja je zahvaljujući i 5. bojnoj 1. A brigadi zapisana kao posebno mjesto na karti Hrvatske upravo zbog osnivanja te slavne brigade Zbora narodne garde Tigrovi, prije 30 godina, baš na ovom mjestu, što je na ponos svima u Vinici. Ponosni smo na sve u postrojbi i na sve branitelje kao i naše mještane koji su sudjelovali u domovinskom ratu i odigrali važnu ulogu u stvaranju naše neovisne, slobodne, moderne Hrvatske. Mnogi su za Hrvatsku dali i svoj život i zato moramo svojim ponašanjem i svojim životima opravdati njihovu žrtvu koju nikada ne smijemo zaboraviti. Hvala svima što su nam omogućili da živimo u našoj slobodnoj Hrvatskoj, –  izjavila je zamjenica načelnika Općine Vinica Mirjana Jambriško prilikom obraćanja uzvanicima.

Skip to content