Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA ZA PREVENCIJU OPĆINE VINICA

U petak, 05. ožujka 2021. u prostorijama Općine Vinica održana je sjednica Vijeća za prevenciju Općine Vinica. Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac vodio je sjednicu te se dnevni red sastojao se od četiri točke i to:

1. Izvješće o stanju sigurnosti u 2020. godini na području Općine Vinica

2. Prijedlog aktivnosti uz nacionalnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“

3. Prijedlog prevencijskih aktivnosti i projekata na području Općine Vinica

Izvješće o stanju sigurnosti u 2020. godini na području Općine Vinica, u kojoj je načelnik PU Varaždinske, gospodin Krešimir Bosak, na temelju javnosti rada policije iznio informacije o sigurnosnom stanju na području Općine Vinica. Struktura kriminaliteta po mjesecima je u odnosu na proteklu godinu manja, dok je nešto jače izražena u travnju, srpnju, kolovozu i rujnu 2020. godine. Od vidova kriminaliteta najzastupljeniji su opći kriminalitet sa 13 prijava, kaznena dijela na štetu mladeži i obitelji u čak 7 zabilježenih prijava, slijede droge sa dvije prijave te promet sa jednom zabilježenom prijavom. Zabilježen je također manji broj prometnih nesreća, točnije 8, od kojih 3 u veljači, 1 u ožujku, 1 u srpnju, 1 u kolovozu te 2 u rujnu. Prekršaja protiv javnog reda i mira je zabilježeno 27 slučaja, najviše u srpnju i listopadu. Nakon detaljnog izvješća, načelnik Bosak zaključio je da je stanje u Općini Vinica zadovoljavajuće te da se uz sve navedeno pojavljuju i učestali slučajevi prijevare starijih osoba u domaćinstvima u doba pandemije COVID 19.

Načelnik Općine Vinica iznio je problem vezan uz prvu točku dnevnog reda, a to je da imamo na području Općine Vinica dosta problema kod okupljanja mladih oko Osnovne škole Vinica, Dječjeg vrtića, crkve, ribičke kučice, na nogometnom igralištu i to do kasnih večernjih sati. Štete se rade i u Arboretumu, što je također za svaku osudu, jer nažalost nema ni jedne klupe koja nije uništena. Postavlja se pitanje što rade roditelji djece kojih nema doma, da li se isti pitaju što rade njihova djeca do kasno u noć bez nadzora, kada se zna da su oni maloljetni.

Zajednički se dogovorilo da će se povećanom ophodnjom policije na tom području pokušati smanjiti broj okupljanja te šteta koju ista rade.

U drugoj točki dnevnog reda iznosi se prijedlog aktivnosti uz nacionalnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ koja se sastoji od jačanja svijesti građana da se u što većem broju, oružja koje posjedujemo vrate policiji, kako ne bi završila uz potoke, rijeke, šume te izazvala tragedije kojima možemo i sami svjedočiti.

Načelnik Općine Vinica daje prijedlog prevencijskih aktivnosti koje će se provesti u Općini Vinica na tu temu te će policija od 15. do 19. ožujka 2021. provoditi akcije informiranja na tu temu. Pozivaju se u ovom slučaju svi mještani da se uključe u tu hvale vrijednu akciju kako bi osvijestili sebe i druge da je najbolji način rješavanja oružja – njihova predaja policiji. Općina Vinica će u navedenoj aktivnosti tiskati promotivne materijale i letke kako bi se svijest o vraćanju oružja policiji dodatno produbila i donijela u konačnici pozitivne rezultate.

Skip to content