Učenici i djelatnici osnovne škole Vinica u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums

OBJAVLJENO 31.3.2023.  |  AUTOR: Općina Vinica

Učenici i djelatnici osnovne škole Vinica u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums, kojim se istražuje legende i muzeji te izrađuju animirani filmovi i rješavaju kvizovi na te teme, sudjelovali su u mobilnosti u Sloveniji u Lenartu od 20. do 24. ožujka 2023. U mobilnosti su sudjelovali učenici  Jakov Hrgar, Martina Kušinec, Kevin Levanić, Viktorija Martinjak i Melani Stanko te učiteljice Božidarka Hošnjak i Adriana Telebar, a prvi dan u pratnji su bile učiteljica Suzana Mihelčić i ravnateljica Mirjana Jambriško. Prilikom dolaska domaćini su srdačno dočekali sudionike uz pratnju harmonike i lijepe riječi dobrodošlice koje su uputili učenici i djelatnici škole. Kratkom priredbom domaćini su predstavili posebnosti svoje sredine te su plesom animirali sve sudionike. Učenici su sudjelovali u nastavnom procesu i predstavljanju svojih škola, a prije provedbe radionica, gledajući kratki film, upoznali su se sa slovenskom legendom o Agati i Frideriku. Drugi dio dana bio je vezan uz razgledavanje i upoznavanje grada Lenarta, crkve svetog Lenarta, zaštitnik ratara, stočara, domaćih životinja i zatvorenika, sportsko-rekreacijskom centru Polena gdje su učenici i učenice međusobno odmjerili snage povlačenjem konopa. Na kraju su posjetili ured gradonačelnika Lenarta, gdje ih je zamjenik gradonačelnika uz riječi dobrodošlice upoznao sa zanimljivostima Lenarta, a međusobni susret završili su druženjem i domjenkom. Nakon ispunjenog dana učenici su se ugodno smjestili kod svojih obitelji domaćina.

Drugog dana posjetili su Bled i na lijep način doživjeli i Bledsko jezero vozeći se čamcima. Potom su se uputili prema Ljubljani gdje su najprije upoznali njezine znamenitosti. Na Mesarskom mostu simbolično su zaključali lokot u spomen Erasmus Mythomania tjedna u Sloveniji. Uspinjačom su se uputili prema starom gradu s kojeg seže predivan pogled na slovenski glavni grad. Nakon upoznavanja i razgledavanja starog grada uputili su se u Kuću iluzija gdje je uslijedila zabava. Dan su završili večerom u restoranu Grof te povratkom svojim domaćinima.

Trećeg dana nastavile su se radionice te su učenici završili kulise i lutke od plastelina koje će poslužiti za izradu animiranog filma o slovenskoj legendi. Ostale aktivnosti odvijale su se na otvorenom. Posjetili su mjesto Zavrh, popeli se Maistrov stup visok 17 metara s kojeg se vide okolna mjesta i lokacije, Pohorje, Pesniška dolina, Boč, Donačka gora. Put ih je zatim odveo do Agatine rodne kuće, glavne junakinje legende. Učenici podijeljeni u skupine na navedenoj lokaciji odradili su dva zadatka: pisanje ljubavnih pisama/pjesama i fotografiranje s glavnim junacima legende. Kao nagradu za uspješan početak u rješavanju zadataka učenici su dobili slovensku gibanicu. Sljedeća dva zadatka učenici su odradili u podnožju dvorca Hrastovec – Friderikovog doma. Treći zadatak bila je utrka predstavnika skupina u kojoj je Kevin bio predstavnik žute skupine i uvjerljivo pobijedio. Zadnja dva zadatka bila su vezana uz šetnju Agatinim putem pri čemu su učenici trebali izdvojiti što je sve Agata vidjela u zadnjim trenutcima svojeg života, a šetnja je završila dolaskom do Crnog križa – spomenika koji je Friderik podigao na mjestu pogubljenja Agate kao simbol vječne ljubavi. Nakon ručka nastavile su se aktivnosti na otvorenom pri čemu su posjetili ekološko i poučno gospodarstvo „Pri Fridi“ na kojem su učenici razgledali domaće životinje i pogledali film o uzgoju i preradi lana te proizvodnji vune. Na kraju su sami od vune izradili svoje privjeske.

Predzadnji dan su učenici dovršili svoje video uratke, tj. snimili ih stop - motion animacijom, a terenski dio dana je započeo razgledom Ptuja i predstavljanjem najveće atrakcije Ptuja i okolnih mjesta - Kurenta kojem trebamo zahvaliti što je otjerao zimu i omogućio nam lijepo vrijeme cijelog tjedna susreta. Bili su i na Pohorju gdje su se žičarom uzdignuli na 1042 m nadmorske visine i uživali u pogledu na Maribor, a još više u snježnim radostima. Povratkom u grad Maribor upoznali su njegove znamenitosti. U Vinskoj kući ispred koje raste najstarija loza na svijetu, uz pomoć interaktivnih sadržaja, upoznali su sve dijelove Slovenije te njihove zanimljivosti.

Zadnjeg dana mobilnosti prikazano je sve što se tijekom tjedna radilo te su pogledani animirani filmovi, odigran je kviz znanja vezan uz poznavanje slovenske Legende o Agati i Frideriku te podataka o mjestima koje su posjetili tijekom tjedna. Proglašeni su pobjednici svih tjednih aktivnosti. Ponosno ističemo da je učenik Kevin Levanić proglašen najboljim trkačem ovotjedne mobilnosti, a učenici Jakov Hrgar i Viktorija Martinjak zauzeli su visoko 2. i 3. mjesto u kvizu znanja. Najboljim videom proglašen je video skupine u kojoj je radila i naša učenica Martina Kušinec. Na samome kraju službenoga dijela ravnatelj škole je svim sudionicima uručio certifikate za uspješno sudjelovanje u mobilnosti. Završna aktivnost mobilnosti bio party na kojem su se svi zabavljali, pjevali, plesali, smijali i zbrajali utiske. Umorni, ali sretni, puni pozitive, novih iskustava, novih prijateljstava, sa suzama u očima i osmjehom na licima oprostili su se od Erasmus ekipe i krenuli kućama sa željom da se ovakvi susreti i aktivnosti provode što više. Na kraju ove mobilnosti može se izreći velika zahvala svim prijateljima Erasmus ekipe i domaćinima Slovencima.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.