Načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof. predavač na 32. Međunarodnoj ljetnoj školi kineziologa

OBJAVLJENO 28.6.2024.  |  AUTOR: Općina Vinica

Trenutno, tj. u razdoblju od 26. do 29. lipnja 2024. godine u Zadru odvija se Međunarodna ljetna škola kineziologa. Načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof. jedan je od predavača te škole.

Načelnik Općine Vinica za ljetnu školu pripremio je znanstveno – stručni rad na temu Osnovna škola Vinica – Aktualno stanje učenika šestih, sedmih i osmih razreda u usporedbi s normama OŠ Vinica 2020. godine. U radu ističe da je primijetio tendenciju pada u antropometrijskim karakteristikama te motoričkim i funkcionalnim sposobnostima kod djece i to nakon koronavirusa.

U znanstveno - stručnom radu prikazao je trenutno aktualno stanje učenika Osnovne škole Vinica odnosno fizičku kondiciju učenika. Iz rada se vidi da je "fizička sprema" učenika ispod prosjeka u usporedbi s učenicima prije korona virusa. „ Rezultati potvrđuju činjenicu da su se trendovi učenika uvelike promijenili. Koronavirus ima značajnu ulogu u tome jer je zaustavio spontano igranje djece, odnosno učenika, te ih uglavnom vezao za ekran. Povećanjem standarda građana Republike Hrvatske značajno se smanjila tjelesna aktivnost. Učenici se autobusom dovoze do škole, a one učenike koji su bliže škole u velikoj mjeri dovoze u školu roditelji. Time se spontana i svakodnevna tjelesna aktivnost učenika značajno smanjila. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture često predstavlja jedini oblik tjelesnog vježbanja kod velike većine učenika, što svakako nije dovoljno. Učenici koji se bave organiziranim tjelesnim vježbanjem u nekom sportskom klubu veliki dio vremena provode u automobilu vozeći se do mjesta treninga i nazad.“  , ističe načelnik Općine Vinica.

Zaključak znanstveno stručnog rada je da aktualno stanje učenika Osnovne škole Vinica u 2023. godini prikazuje pad sposobnosti učenika u motoričkim i funkcionalnim sposobnostima u odnosu na njihove vršnjake unazad tri godine te načelnik dr.sc. Branimir Štimec, prof. zaključuje da je potrebno bez odgode povećati broj sata tjelesne i zdravstvene kulture.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.