Istaknute osobe

Osobe

OBJAVLJENO 6.7.2022.  |  AUTOR: Općina Vinica
Grof Marko Bombelles

Grof Marko Bombelles |

Osoba koja je sigurno obilježila jedan period života ovog kraja je grofica Terezija Erdody rođena Raczynska. Dobročiniteljica škole i školske djece koja je dala sagraditi i opremiti školu za žensku mladež. Jednom godišnje daruje siromašnu djecu odijelom i obućom, uvodi prehranu, a viničkim vatrogascima poklanja za ono vrijeme modernu mehaničku vatrogasnu špricu. Preminula je u Grazu 1909. godine gdje je boravila na zimovanju. Pokopana je uz veliko žaljenje svog stanovništva u obiteljskoj kapelici.

Sljedeći znameniti i zaslužni Viničanac je grof Marko Bombelles ml. Inicijator osnivanja čitavog niza društava u Vinici. Veliki dobrotvor, prijatelj seljaka i hrvatski patriota. Svojim djelovanjem, Marko Bombelles ostavio je u povijesti Vinice sjajne tragove u cjelokupnom kulturnom i javnom životu, kako u prosvjeti, kulturi tako i u gospodarstvu i bankarstvu. Grof Marko Bombelles jedan je od osnivača Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vinica, te ujedno i jedan od članova I. hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu. Inicijator je i osnivač društva za pomoć siromašnoj školskoj djeci “Desnica”. Također i Hrvatske čitaonice i knjižnice, te Viničke štedionice d.d. Višegodišnji je predsjednik stočarskog odbora županije što se pozitivno odrazilo na razvoj stočarstva čitavog kraja.

Zanimljivo, Marko Bombelles bio je vlasnik prvog automobila ne samo na području Hrvatske, nego i šire. Već 1898. godine on je u Hrvatsku dovezao prvi automobil marke “Benz”. Značajna je uloga grofa Marka Bombellesa mlađeg i u razvoju Hrvatskog autokluba. Bio je član, a kasnije i predsjednik udruge “Prvi hrvatski automobilni klub”. Grof Marko Bombelles mlađi umro je u svojoj 54. godini života, 1912. godine.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.