Smještaj

Smještaj

OBJAVLJENO 6.7.2022.  |  AUTOR: Općina Vinica

U lijepom krajoliku dinamičnog reljefa smjestila se Općina Vinica. Prostorno se širi pitomim obroncima Haloze i rubnim dijelom Panonske nizine (regija Hrvatsko zagorje – Gornja hrvatska Podravina) u sjeverozapadnom dijelu Županije varaždinske, na prijelazu iz središnjeg u njen zapadni dio.

Općina zauzima površinu od 32.14 četvornih kilometara, na kojoj živi 3747 stanovnika. Udaljenost između krajnjih točaka Općine u smjeru istok – zapad iznosi 6.8 km, a u smjeru sjever – jug 8 kilometara. Općina Vinica graniči s općinama Petrijanec, Maruševec, Cestica i Donjom Voćom. Općinsko središte Vinica prometno je dobro povezano s širom okolicom i županijskim centrom Varaždinom, od kojeg je udaljena oko 15 km. Željeznice nema.

Klimatske specifičnosti, izražene su kao svježiji perialpski i kontinentalni panonski klimatski elementi, što ukazuje na tip svježe umjerene klime kontinentalnih osobina. Zahvaljujući klimatskim uvjetima i specifičnom zemljopisnom smještaju, na ovom terenu uspijevaju sve vrste žitarica, razne povrtne kulture i vinova loza, pa se aktivno stanovništvo pretežno bavi poljodjelstvom, vinogradarstvom, a nešto manje stočarstvom i šumarstvom.

Vinica je za sva sela koja pripadaju ovoj općini prije svega povijesno i upravno, vjersko, zdravstveno, prosvjetno i gospodarsko središte općine, što omogućuje uspješnu homogenu suradnju i nesmetano djelovanje svih naselja, građana i ustanova unutar ove općine. U Vinici su važne institucije kao što su Općinsko poglavarstvo, Matični ured, Ured javnog bilježnika, Osnovna škola Vinica s tradicijom školstva starom 217 godina, Poljoprivredna i veterinarska škola Arboretum Opeka, HP centar pošta Varaždin s tradicijom od 134 godina, Zdravstvena stanica, Ljekarna dr. Gaj 107 godina, Dobrovoljno vatrogasno društvo staro više od 100 godina, a u novije vrijeme čitav niz obrtno uslužnih i proizvodnih radnji, te veći broj privatnih tvrtki. Potrebno je svakako spomenuti i ponos svih mještana Župnu crkvu sv. Marka ev., te lijepo uređeno i čuvano mjesno groblje.

Sama Vinica kao općinsko središte iz dana u dan sve više mijenja svoje lice, i svoje značajne odrednice, poprimajući sve više karakteristike jedne moderne urbane cjeline.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.