Povijest Vinice

Povijest Vinice

OBJAVLJENO 6.7.2022.  |  AUTOR: Općina Vinica

Najstariji zapis o postojanju ovog mjesta potječe iz 1334. godine, što se vidi iz popisa župa Zagrebačke biskupije. To je najstariji i jedini sredovječni popis župa kojeg je sastavio arhiđakon Ivan i uvrstio u Statut zagrebačkog kaptola. Originalni zapis govori o “Item sancti Marci de Vinnicha”, dakle o župi sv. Marka u Vinici. Iako se radi o prvom spomenu imena Vinica, ne zna se točno kad je osnovana, no poznato je da su se prve župe osnivale u krajevima s većom gustoćom stanovništva. Stoga je sigurno da je Vinica nastala prije spomenute 1334. godine.

Potvrda tome jesu i istraživanja koja su dokazala da su se najstarija naselja formirala na prostorima sjecišta putova, napose uz neki vodeni put, te dobar prometni položaj. Upravo te preduvjete Vinica je potpuno zadovoljavala s obzirom da se nalazila na križanju stare rimske prometne linije od sjevera prema jugu. Bile su to strateški važne ceste, koje su vodile iz prostora srednje Europe preko Ptuja (Poetovio) prema Osijeku (Mursa) uz vodeni put Drave, i od Ptuja prema Varaždinskim Toplicama (Aquae Iasae) i Šcitarjevu (Andautonia). Te je putove presijecala iz smjera Ivanca “via exercitualis”, “via militum”, “Milichka vulicza”, pri izlasku na cestu prema Ludbregu (Iovia) i Osijeku.

Upravo je od Vinice preko brdovitog kraja Bednje do crkve sv. Tri kralja (Komin) i dalje zapadno od Lonje išla znacajna Aqua Viva-Pyri. Prometnu važnost daje i prijelaz preko Drave kod današnjeg Formina (Forum Minor). Dobar prometni položaj, plodna ravnica, pitomi obronci Haloze obrasli šumama i blizina vode, te bogatstvo flore i faune razlozi su da se ovdje živi od davnina.

Značajne tragove na ovom području ostavile su razne etničke grupacije s vlastitim kulturama, koje su našle već autohtonu kulturu, što dokazuju arheološki nalazi i istraživanja provedena u ovom kraju. Prateći pisane izvore može se naići na stalno spominjanje imena Vinica (u raznim varijantama kao: Vinnicha, Vinika, Wynycza, Vinitza, Vinicius itd.) što je dokaz kontinuiteta naselja.

Pored spomenutih starih prometnica, na jednom od brežuljaka Vinica Brega nalazi se grad Vinica kojeg spominju izvori prve polovice 14. stoljeća i bilježe ga kao castrum Vinica.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.